Saudien ja USA:n onneton liitto: Terrorismista epäilty Saudi-Arabia etsii terroristeja yhdessä amerikkalaisten kanssa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vierailu vahvimmassa Persianlahden liittolaismaassaan ajoittuu hankalaan ajankohtaan. Yhdysvallat uhkaa syyttää saudivirkamiehiä syyskuun terrori-iskujen valmistelusta. Saudit uhkaavat taloudellisilla vastatoimilla.

Ulkomaat
Barack Obama ja Salman bin Abdul-Aziz Al Saud
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saud tapasivat keskiviikkona 20. huhtikuuta Saudi-Arabian pääkaupungissa Riyadhissa.Saudi Press Agency / EPA

Presidentti Barack Obama sanoi Riadissa, että Yhdysvalloilla ja Persianlahden monarkioilla on yhteinen vihollinen, Isis. Obaman mukaan terroristiverkosto on mahdollista nujertaa yhteistoimin. Presidentti antoi lausuntonsa Persianlahden yhteistyöneuvoston kokouksessa.

Sauditelevisio ei vaivautunut Obamaa vastaan

Saudien ja Obaman suhteet ovat viilentyneet Obaman vierailun edellä. Korkea-arvoisen vieraan vastaanottoilmapiiriä kuvastaa se, että saudien valtiontelevisio ei kuvannut presidentin tuloseremonioita ja kentälle oli lähetetty virkamieskuntaa hierarkian alemmilta tasoilta.

Viiileiden suhteiden taustalla on kongressissa valmisteilla oleva laki, jonka nojalla saudihallinnon jäseniä voitaisiin syyttää vuoden 2001 terrori-iskuista.

Saudit ovat uhanneet horjuttaa Yhdysvaltain taloutta lähes 800 miljardin dollarin omaisuuden myynnillä, jossa lakihanke toteutetaan.

Iranin suhteet koetinkivi

Persianlahden monarkioiden arkkivihollinen, shiiavaltio Iran on palaamassa kansainväliseen politiikkaan pakotteiden purkamisen jälkeen.

Yhdysvallat on muiden ulkovaltojen lailla parantamassa suhteitaan eristyksestä vapautuvaan Iraniin. Pakotteita on purettu suurvaltojen kanssa aikaansaadun ydinohjelmasovun jälkeen.

Presidentti Obama sanoi, ettei millään valtiollla ole intressiä konfliktiin Iranin kanssa. Persianlahdella epäillään, että Iran saattaa pyrkiä vahvistamaan alueellista rooliaan.

USA harkitsee Saudi-Arabian syyttämistä 9/11-iskusta – saudit uhkaavat valtavalla talouskostolla

Lähteet: Afp, CNN