Hyppää sisältöön

Voisiko kierrätysmateriaalien lainsäädäntö joustaa kriisitilanteissa? – Itä-Suomen yliopisto tutkii asiaa

Yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitos tutkii hankkeessaan kierrätykseen liittyvän sääntelyn vähentämisen vaikutuksia Suomen huoltovarmuuteen poikkeustilanteissa. Tarkoituksena on selvittää muun muassa sääntelyn vähentämisen mahdollisesti aiheuttamia ympäristö- ja terveysriskejä.

Kuva: Yle

Itä-Suomen yliopisto on ryhtynyt tutkimaan kierrätykseen liittyvän sääntelyn vähentämisen vaikutuksia Suomen huoltovarmuuteen. Yliopisto selvittää, voisiko kierrätysmateriaaleihin liittyvän sääntelyn vähentäminen parantaa huoltovarmuutta ja puolustuskykyä kriisitilanteissa, kuten luonnononnettomuuksien, isojen talouskriisien tai muiden poikkeusolosuhteiden aikana.

Hanke on saanut rahoitusta puolustusministeriön alaiselta Maanpuolustuksen tieteelliseltä neuvottelukunnalta (MATINE) ja tutkijat tekevät hankkeessa yhteistyötä muun muassa Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Tutkimuspäällikkö, dosentti Mauno Rönkkö Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselta kertoo, että yhteiskunnan poikkeustilanteissa kierrätysmateriaalien tuotanto voi hankaloitua esimerkiksi lainsäädännön vuoksi. Tällöin voidaan joutua tarkastelemaan sääntelyä, joka on normaalioloissa toimivaa.

Nyt tarkoituksena on selvittää, voisiko sääntely joustaa poikkeustilanteissa ja minkälaisia ympäristö- ja terveysriskejä sääntelyn väljentäminen voisi tuoda. Tutkimushankkeessa keskitytään muovien kierrätyksessä tehtävään riskiarvioon, mutta samalla tarkastellaan myös kumin ja tekstiilien kierrätykseen liittyviä riskejä maanpuolustuksen ja poikkeusolosuhteiden kannalta.

Esimerkiksi elintarvikemuovit ja niiden kierrätettävyys ovat keskeinen osa huoltovarmuutta. Hanke kestää vuoden loppuun saakka ja tuloksia esitellään Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan seminaarissa marraskuussa.