Raportit: Venäjä tuo Syyriaan lisää aseita

Vaikka Venäjä on vetänyt suurimman osan ilmavoimistaan pois Syyriasta, sotilaskalustoa tuodaan sinne edelleen, kertovat yhdysvaltalaiset tiedusteluraportit. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjältä Syyriaan kulkee edelleen Syria Express, eli vilkas sotamateriaalin kuljetusreitti.

Syyria
Venäläinen Suhoi-24 -rynnäkkökone kuvattuna Hmeymim lentotukikohdassa Syyriassa
Venäläinen Suhoi-24 -rynnäkkökone kuvattuna Hmeymimin lentotukikohdassa Syyriassa lokakuussa 2015.EPA

Yhdysvallat on huolissaan tiedusteluraporteista, joiden mukaan Venäjä tuo edelleen sotilaskalustoa Syyriaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti maaliskuun puolivälin aikoihin, että Venäjä vetää pääosan sotavoimastaan Syyriasta. Venäjän ilmavoimat onkin vetänyt suuren osan koneistaan takaisin kotimaahan.

Yhdysvaltain presidentin apulaisturvallisuusneuvonantaja Ben Rhodes kertoi tänään torstaina Riadissa, Saudi-Arabiassa, että raporttien mukaan Venäjä tuo edelleen sekä sotilaskalustoa että henkilöstöä Syyriaan.

– Venäjän kannalta olisi negatiivinen asia tuoda lisää kalustoa ja henkilöstöä Syyriaan, Rhodes sanoi.

Rhodes ei täsmentänyt, mistä raporteista tai millaisesta kalustosta on kysymys. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyse olisi ainakin tykistöstä.

Reuters (siirryt toiseen palveluun) kertoi jo maaliskuun lopussa, että huolimatta Putinin ilmoituksesta, Venäjä on edelleen tuonut enemmän sotamateriaalia Syyriaan kuin on vetänyt sieltä pois.

Syyrian tulitauko on lopettanut aseelliset yhteenotot joillakin seuduilla, mutta viime aikoina yhteenotot ovat yleistyneet. Genevessä käytävät rauhanneuvottelut ovat katkeamaisillaan, sillä oppositio vaatii Syyrian armeijaa "lopettamaan siviilien verilöylyn" ennen kuin neuvottelut voivat jatkua.

Sanomalehti Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan Syyrian armeija siirtää voimiaan Isisiltä takaisin vallatun Palmyran kaupungin alueelta maan pohjoisosaan. Lehden arvion mukaan armeija valmistautuu jatkamaan täysimittaista sotaa.

Lähteet: Reuters, AP, Yle