1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lemmikin kuolema on kova paikka eläinlääkärillekin: ” Se on vaativa osa tätä työtä”

Useimmiten lemmikki kuolee omistajan ja eläinlääkärin yhteisestä päätöksestä. Osalle tilanne on niin kova, ettei pysty olemaan läsnä viimeisellä hetkellä. Suurin osa lemmikeistä kuitenkin kuolee omistajan silittäessa.

Kotimaan uutiset
Koira rantavedessä
Anna Sirén / Yle

Kun lemmikillä on edennyt syöpä laajalle tai sydän ei enää jaksa kunnolla lyödä, on lempeämpää käydä eläinlääkärillä enää yhden kerran.

Pienelläkin eläinklinikalla lemmikkien kuolema on viikoittaista. 15 vuotta Hervannassa eläinlääkärinä toiminut Jussi Laitinen on ehtinyt vuosien aikana tutustua moneen lemmikkiin, eikä kokemus helpota eutanasiaa.

– Se on vaativa osa tätä työtä. Se on monesti raskas tilanne niin omistajalle kuin lääkärille. Takana voi olla yli 10 vuoden potilassuhdekin.

Laitinen tekee päätöksen lemmikin kuolemasta yhdessä omistajan kanssa. Useimmiten tilanteeseen on jo osattu valmistautua, sillä sairaus on tiedossa. Nykyään tosin lääketiede on niin kehittynyttä, että lemmikkienkin sairauksia pystytään hoitamaan hyvin pitkälle.

– Tilanteen arviointi onkin tosi haastavaa, että milloin ylittyy se raja, että hoito on enää järkevää.

Valmistautuminen ei helpota

Koirapuistossa suomenlapinkoira Roopea ulkoiluttava Saila Joutsio hymyilee leveästi Roopen ja sen uuden kaverin Rosan painiottelulle. Joutsion edellinen koira piti lopettaa sairauden takia kaksi vuotta sitten.

– Vieläkin itkettää, jos alkaa ajatella. Minulla on ollut toinen koira nyt kesästä asti, niin kyllähän se on helpottanut asiaa. Vuoden olin ilman koiraa ja se oli vaikeaa.

Koira on niin ystävä. Se hyväksyy ihmisen ihan aidosti eikä välitä siitä oletko huonolla tuulella.

Saila Joutsio

Joutsio oli jo varautunut 12-vuotiaan lemmikkinsä kuolemaan, mutta ei se tilannetta helpottanut. Hän ei halua vieläkään muistella viimeistä eläinlääkärikäyntiä.

– Koira on niin ystävä. Se hyväksyy ihmisen ihan aidosti eikä välitä siitä oletko huonolla tuulella. Se on mukana koko ajan kaikessa. Kun on pidemmän aikaa koira, niin ollaan samalla aaltopituudella.

Monelle lemmikille jätetään hyvästit silittäen

Pidempien asiakassuhteiden kohdalla eläinlääkäri Jussi Laitinen saattaa tehdä kotikäynnin. Silloin on enemmän aikaa koko tilanteelle ja ympäristökin on rauhallisempi.

Kaikki alkaa esirauhoituksella kuten leikkauksetkin. Kun lemmikki on nukahtanut, annetaan kanyylin kautta nukutusainetta. Annos on niin suuri, että elintoiminnot lamaantuvat vähitellen ja kuolema on kivuton.

Suru on kova, mutta kivun helpottuminen on lemmikille etuoikeus.

Jussi Laitinen

– Toisille se on niin kova paikka, ettei halua olla edes läsnä kuin esirauhoituksessa. Suurin osa on vierellä loppuun asti ja rauhassa silittää ja jättää jäähyväiset.

Lemmikin omistajaa tuetaan mahdollisuuksien mukaan niin paljon kuin tarvitsee, mutta tuen tarve on yksilöllistä. Osa haluaa, että ollaan vain ihan hiljaa.

– Suru on kova, mutta kivun helpottuminen on lemmikille etuoikeus.

Lue seuraavaksi