1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pron Malinen: Meyer vauhdittaa muidenkin investointeja esimerkillään

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on entinen telakkamies. Hän uskoo, että suomalaisen laivanrakennusalan investoinnit kasvavat lähiaikoina.

Kuva: Nora Engström / Yle

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen uskoo, että telakkayhtiö Meyerin investoinnit Turun telakkaan tulevat vaikuttamaan koko suomalaisen laivanrakennusteollisuuden investointihalukkuuteen.

– Kyllä. Uskon, että laivanrakennusklusterin investointihalukkuus kasvaa, Malinen sanoo.

Meyer kertoi alkuviikosta investoivansa 17 miljoonaa Piikkiön hyttitehtaaseen. Aiemmin Meyer on kertonut investoivansa 30 miljoonaa jättinosturiin.

Kymmeniä miljoonia Suomeen

Kun Meyer osti Turun telakan STX:ltä, sanoi toimitusjohtaja Jan Meyer, että Meyer aikoo investoida Suomeen yhteensä kymmeniä miljoonia tulevina vuosina.

Yritysten täytyy myöskin kilpailukykyisemmin ja tehokkaammin tuottaa omia palveluitaan telakalle.

Jorma Malinen

Jorma Malisen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös alihankkijoiden ja koko suomalaisen laivanrakennusalan on seurattava mukana.

– Sellainen investointisuunnitelma, mikä Meyerilla Turun osalta on, vetää totta kai koko laivanrakennusverkoston mukaansa. Yritysten täytyy tuottaa omia palveluitaan telakalle kilpailukykyisemmin ja tehokkaammin, Malinen sanoo.

Jan Meyer karkkikaupassa

Ammattiliito Pron puheenjohtaja Jorma Malinen asuu Turun kupeessa Ruskolla. Ennen ammattiyhdistystä hän työskenteli STX Finlandin telakalla Turussa suunnittelukoordinaattorina.

Malinen sanoo tuntevansa sekä isä että poika Meyrin. Ennen ammattiyhdistysuraa Malinen ehti olla Meyerin hallituksessakin.

– Lopetin hallituksessa hieman vajaa vuosi sitten.

Hän on kuin lapsi karkkikaupassa. Hän todella pitää siitä mitä tekee.

Jorma Malinen

Jorma Malinen sanoo käyvänsä edelleen säännöllisesti Turun telakalla tapaamassa Meyereita.

– Tunnen Jan Meyrerin hyvin, ja kun hänen kanssaan kiertelee telakka-alueella, hän on kuin lapsi karkkikaupassa. Hän todella pitää siitä mitä tekee.

Meyerit ovat tulleet Turkuun jäädäkseen

Malisen mukaan Meyerit ovat erittäin sitoutuneita telakkateollisuuteen. Jorma Malinen sanoo, että Meyerit ovat tosissaan rakentamassa Turkuun uutta laivanrakennustoimintaa.

Malinen uskoo, että Meyerit ovat tulleet Turkuun jäädäkseen. Tai ainakin huomattavasti pidemmäksi aikaa kuin STX oli.

– Aivan takuuvarmasti, sanoo Malinen silmää räpäyttämättä.