Hyppää sisältöön

Symboli ja suunnannäyttäjä – Prince oli popin valovoimaisimpia tähtiä

Prince voitti urallaan seitsemän Grammy-palkintoa. Rock and Roll Hall of Fameen hänen nimensä ikuistettiin vuonna 2004.

Prince (1986) Kuva: WENN.com / AOP

Torstaina yllättäen kuollut Pop-ikoni Prince oli yksi pop-musiikin kekseliäimpiä ja valovoimaisimpia tähtiä. Hänen omaperäisesti rokkaava ja tanssittava musiikkinsa vältti tarkkoja määritelmiä ja valloitti miljoonia faneja.

Erakko avasi ovensa

Prince esiintyi ja levytti vilkkaasti aina kuolemaansa saakka. Viimeisten 18 kuukauden aikana hän julkaisi neljä levyä. Hänen viimeiseksi jäänyt konserttinsa oli viime viikolla.

Artisti, jonka syntymänimi oli Prince Rogers Nelson, suojeli yksityiselämäänsä erittäin tarkasti. Hän oli naimisissa kaksi kertaa ja kumpikin avioliitto päättyi eroon.

Princen erakkomaine alkoi kuitenkin muuttua aivan viime aikoina. Hän järjesti tammikuussa intiimin konsertin studiossaan Paisley Parkissa ja isännöi samantapaisia iltamia, joissa hän mm. esitti serenadin Madonnalle.

Viime kuussa Prince kertoi kirjoittavansa muistelmateostaan. _The Beautiful Ones _-nimisen kirjan julkaisuajankohdaksi ilmoitettiin ensi vuoden syksy. Princen kustantaja Spiegel & Grau ei ole vielä kommentoinut kirjan tilannetta.

”Tänä yönä juhlin kuin olisi 1999”

1980-luvulla maailmanmaineeseen noussut Prince oli yksi pop-musiikin suurista uudistajista.

Princen levyjä on myyty yli sata miljoonaa kappaletta. Hänen rakastetuimpia hittejään olivat Purple Rain, Kiss ja Raspberry Beret.

Hänen vuonna 1984 julkaistu albuminsa Purple Rain on valittu monesti yhdeksi kaikkien aikojen parhaista levyistä.

Prince voitti urallaan seitsemän Grammy-palkintoa. Rock and Roll Hall of Fameen hänen nimensä ikuistettiin vuonna 2004.

Pop-musiikin suunnannäyttäjä teki läpimurtonsa 1970-luvun lopussa kappaleilla Why You Wanna Treat Me So Bad? ja I Wanna Be Your Lover.

1980-luvulla albumit 1999 (1982) ja Purple Rain (1984) nostivat artistin maailmanluokan suosioon.

Kappale 1999 sisältää yhden pop-musiikin historian siteeratuimmista lauseista. Suomeksi se kuuluu ”tänä yönä juhlin kuin olisi 1999”.

Princen tärkeimpiin levyihin kuuluvat myösSign O’ the Times,Graffiti BridgejaThe Blac Album.

Prince
Prince esiintyi Lontoossa toukokuussa 2007.

Musiikin monilahjakkuus

Princen musiikki muistetaan erityisesti seksillä ladatuista sanoituksista ja räjähtävästä esiintymisestä keikoilla.

Hän oli ensimmäinen niin sanotun Minneapolis sound -tyylin edustaja, jonka musiikki maustoi tanssittavaa funkia rock-musiikista napattuihin ideoihin.

Princen myöhempi musiikki yhdisti yhä laajemmin eri tyylilajeja toisiinsa. Hänen vaikutteensa kulkivat rockista souliin ja r&b:hen sekä diskosta psykedeliaan ja jazziin.

Laulamisen lisäksi Prince soitti lukuisia instrumentteja, muun muassa kitaraa, kosketinsoittimia ja rumpuja.

Prince käytti kappaleissaan pelottomasti muilta saatuja vaikutteita. James Brown -kitarariffi kappaleessa Kiss tai Raspberry Beretin beatlesmäinen psykedelinen pop kuulostivat lopulta kuitenkin ennen muuta Princeltä.

Musiikissaan Prince revitteli kitaraa kuin Jimi Hendrix, vaihtoi laulutyyliään nasaalisesta huutamisesta eroottiseen falsettiin ja julkaisi levy levyn jälkeen hämmentävän omaperäistä materiaalia.

Oman musiikkinsa ohella Prince sävelsi muille artisteille. Hänen kynästään ovat lähtöisin muun muassa Cyndi Lauperin When You Were Mine. Sinead O’Connorin hitti _Nothing Compares 2 U _puolestaan oli cover-versio kappaleesta, jonka Prince oli alunperin kirjoittanut omalle sivuprojektilleen The Family.

Viekas, seksikäs, provosoiva

Musiikin ulkopuolella Prince oli erittäin tarkka itsenäisyydestään. Hän taisteli 1990-luvulla levy-yhtiönsä kanssa oikeuksistaan musiikkiinsa ja nimeensä.

Sopimussyistä Prince vaihtoi nimensä symboliin, joka oli mahdoton lausua. Hän myös kirjoitti poskeensa sanan ”orja” vastalauseena levy-yhtiönsä Warnerin sopimusehdoille.

Rock and Roll Hall of Famen perusteluissa Princen kuvattiin kirjoittaneen säännöt uudestaan, yhdistäneen mustan funkin ja valkoisen rockin pohjapiirustukseksi 1980-luvun uudelle musiikille. Perustelut jatkuvat:

– Prince teki tanssimusiikkia, joka rokkasi ja rock-musiikkia, jolla oli säkenöivä funkahtava selkäranka. Aivan alusta asti sekä Prince että hänen musiikkinsa olivat androgyynejä, viekkaita, seksikkäitä ja provosoivia.

Korjaus 21.4. klo 22.30: Prince ei ollut kirjoittanut kappaletta "Nothing Compares 2 U " Sinead O’Connorille, kuten jutussa alunperin kerrottiin, vaan O'Connor teki kappaleesta cover-version.