Turkki ei lähelläkään viisumivapautta

Turkki on toteuttanut eräitä hallinnollisia ja lainsäädännöllisiä uudistuksia saadakseen kansalaisilleen viisumivapauden EU-maihin. Silti suurin osa EU:n vaatimista toimista on toteuttamatta.

Ulkomaat
Poliisit partioivat Istanbulin turistialueella.
Turkkilaiset poliisit partioivat Istanbulin turistialueella tiistaina.Ozan Kose / AFP

Turkki on täyttänyt alle puolet sille asetetuista ehdoista, joita vaaditaan, jotta maa saisi EU-alueelle viisumivapauden. Asiasta kertoo EU:n komission maahanmuutto- ja sisäasioiden yksikön johtaja Marta Cygan.

EU lupasi maaliskuussa Turkille, että Turkin kansalaisten viisumivaatimuksia lievennetään vastineeksi Turkin hyväksymälle pakolaissopimukselle. EU asetti kuitenkin lievennykselle kaikkiaan 72 ehtoa.

Cygan kertoi EU-parlamentin jäsenille, että Turkki on kylläkin selvästi kiihdyttänyt tahtiaan uudistusten läpiviemisessä. Silti tähän mennessä Turkki on täyttänyt kokonaan tai melkein kokonaan vain 35 ehtoa.

Turkilla on vielä paljon tehtävää. Turkin pitäisi mm. päästä eroon väärennetyistä henkilötodistuksista, joita käytetään matkustamiseen EU-alueelle sekä luopua kyproslaisille asetetusta viisumivaatimuksesta.

EU:n ja Turkin välisen sopimuksen mukaan tilanne tarkistetaan huhtikuun 30. päivä ja EU-parlamentti julkistaa tarkistusraportin 4. toukokuuta. Jos Turkin todetaan toteuttaneen uudistukset, viisumivapaus voisi tulla jo kesäkuun lopulla, edellyttäen että kaikki EU-maat hyväksyvät sen

Monissa EU-maissa vastustetaan jyrkästi ajatusta turkkilaisten viisumivapaudesta.

Lähteet: Reuters