Obama saapui Lontooseen: "Ystävänä sanon, että Brexit-äänestys kiinnostaa syvästi Yhdysvaltoja"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapui torstai-iltana lobbausmatkalleen Britanniaan. Matkan alkajaisiksi Obaman Britannian EU-jäsenyyttä koskeva kirjoitus julkaistiin kokonaisuudessaan The Telegraph -sanomalehdessä.

Ulkomaat
Air Force One lennätti presidentti Barack Obaman Lontoon Stanstedin lentokentälle 21.4. 2016
Air Force One lennätti presidentti Barack Obaman Lontoon Stanstedin lentokentälle 21.4. 2016EPA/HANNAH MCKAY

Presidentti Barack Obaman Britannian-matkan tarkoituksena on saada britit vakuuttuneiksi EU:ssa pysymisen tärkeydestä.

Jo aiemmin Washingtonista on vihjailtu, että Britannian ero Euroopan unionista voisi riskeerata Yhdysvaltojen ja Britannian erityisen suhteen.

Kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun)The Telegraph -lehdessä Obama toivoi useaan otteeseen maiden lämpimien välien säilyvän.

“Terrorismi, vihamielisyydet, pakolaiset ja huono taloustilanne ovat haasteita, jotka voidaan kohdata vain, jos Yhdysvallat ja Britannia voivat luottaa toisiinsa erityislaatuisessa suhteessaan”, Obama kirjoittaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi yhteistyö terrorismin torjunnassa, talouskasvun ja työpaikkojen lisäämisessä sekä sopimusten luominen on paljon tehokkaampaa, jos yhteistyö koskee koko Eurooppaa.

Obama pyrki kirjoituksessaan myös nostamaan Britannian itseluottamusta. Hän muistutti ystäväänsä, kuinka se on luotsannut eteenpäin EU:n sisällä muun muassa Pariisin ilmastosopimusta ja Iranin ydinsopimusta.

”Euroopan unioni ei vähennä Britannian vaikutusvaltaa, vaan voimistaa sitä. Voimakas Eurooppa ei ole uhka Britannian globaalille johtajuudelle, se vain vahvistaa Britannian globaalia johtajuutta”, vakuuttaa Obama.

Obama muistuttaa, että Yhdysvalloille Britannian kansaäänestyksen tulos on erittäin tärkeä.

"Näin ystävänä vain sanon, että Brexit-äänestyksen tulos kiinnostaa Yhdysvaltoja syvästi".

Barack Obaman Britannialle kohdistama kirjoitus julkaistiin tänään yksinoikeudella The Telegraph –lehdessä. Presidentti sai runsaasti vapaata palstatilaa näkemyksilleen.

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU:n jäsenmaana pysymisestä 23. kesäkuuta.

Obaman vierailu on kolmipäiväinen

Obaman vierailun virallinen osuus alkaa tänään perjantaina Windsorin linnassa, missä hän lounastaa juuri 90 vuotta täyttäneen kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kanssa.

Lounaan jälkeen presidentti tapaa pääministeri David Cameronin, joka on evästänyt parlamenttiaan liittolaisen vierailun alla.

– Henkilökohtaisesti uskon, että meidän pitäisi kuunnella ystäviemme ja muiden maiden neuvoja, Cameron kertoi Britannian parlamentille.

Illalla Obama tapaa illallisen merkeissä Cambridgen herttuaparin sekä prinssi Harryn Kensingtonin palatsissa. Illallispöytään saapuu myös Michelle Obama.

Yhdysvaltain presidentin vierailu Lontoossa kestää kolme päivää. Sunnuntaina Obama suuntaa Saksaan tapaamaan muun muassa liittokansleri Angela Merkeliä.

Lähteet: Reuters