Uberkuljettajat eivät saa palkansaajastatusta Kaliforniassa

Taksiyhtiö maksaa yhteiskanteen asianomistajille, eli kuljettajille, 84 miljoonaa dollaria, mutta kuljettajat lasketaan edelleen yksityisiksi elinkeinonharjoittajiksi.

Ulkomaat
Uberin pääkonttorin edusta San Franciscossa, Yhdysvaltain Kaliforniassa.
Uberin pääkonttori sijaitsee San Franciscossa, Yhdysvaltain Kaliforniassa.John G. Mabanglo / EPA

Taksiyhtiö Uber on suostunut maksamaan sata miljoonaa dollaria sopiakseen yhtiötä vastaan nostetun yhteiskanteen. Uber vietiin oikeuteen Kaliforniassa selvittämään, ovatko sen kuljettajat palkansaajia vai itsenäisiä elinkeinonharjoittajia.

Oikeus ratkaisi, että Uberin kuljettajat ovat itsenäisiä elinkeinonharjoittajia. Kanteessa väitettiin, että kuljettajat ovat palkansaajia, ja että heillä on oikeus esimerkiksi kulukorvauksiin.

Sopimuksen sadasta miljoonasta dollarista 84 miljoonaa on taattu asianomistajille, eli kuljettajille. Oikeusjutussa edustettiin noin 385 000 kuljettajaa Kalifornian ja Massachusettsin osavaltiosta, New York Times -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun).

– Uber on tyytyväinen siihen, että kuljettajat lasketaan itsenäisiksi elinkeinonharjoittajiksi eikä palkansaajiksi, Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick kirjoitti blogipostauksessa (siirryt toiseen palveluun).

Koska Uberin kuljettajia ei lasketa yhtiön palkansaajiksi, Uberin ei tarvitse maksaa heille esimerkiksi minimipalkkaa. Uber perustelee tätä kuljettajien itsenäisyydellä.

– Kuljettajat valitsevat Uberin, koska he saavat olla itse oma pomonsa. He arvostavat tätä itsenäisyyttä, Kalanick kirjoittaa blogissa.

Kalanickin mukaan 450 000 kuljettajaa käyttää Uber-sovellusta Yhdysvalloissa. Toimitusjohtaja ilmoittaa myös, että Uber tulee perustamaan kuljettajien yhdistyksen Kaliforniassa ja Massachusettsissa.

Lähteet: Reuters