THL:n kehittämispäällikkö: En tiedä, onko huumeiden käyttäjän rankaiseminen rikoslaissa järkevää

Suomea voi pitää yhden sortin mallimaana huumepolitiikassa, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Tuukka Tammi. Hänen mielestään käyttäjien rankaiseminen rikoslaissa ei kuitenkaan välttämättä ole järkevää.

Aamu-tv
Huumeiden vastaisesta taistelusta keskustelemassa THL:n kehittämispäällikkö ja Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätöimittaja Tuukka Tammi sekä EHYT ry:n huumeasiantuntija Kim Kannussaari.
Onko sota huumeita vastaan epäonnistunut niin pahoin, että se pitäisi yksinkertaisesti lopettaa? THL:n kehittämispäällikkö ja Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätöimittaja Tuukka Tammi ja EHYT ry:n huumeasiantuntija Kim Kannussaari keskustelivat aiheesta.

Suomessa tulisi tarkemmin pohtia, tuleeko huumeiden käyttäjiä rangaista, sanovat huumetutkijat Tuukka Tammi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Kim Kannussaari Ehkäisevä päihdetyö ry:stä (EHYT). Tällä hetkellä mietojenkin huumeiden käyttö on rikoslaissa rangaistavaa.

– (Laki) antaa myös mahdollisuuden muuhun, että ei välttämättä aina mentäisi. Viimeksi kun huumausainelakia muokattiin, niin siellä lähdettiin se kärki edellä, että se antaisi mahdollisuuksia myös muuntyyppiseen toimintaan eli puhutteluun ja hoitoon ohjaukseen, Kannussaari sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

THL:n kehittämispäällikkö Tammi oli keskustelussa samoilla linjoilla. Hän piti rangaistuksen yhtenä ongelmana siitä seuraavaa merkintää rikosrekisteriin.

– Keskusrikospoliisin Thomas Elfgren on mielestäni viisaasti ehdottanut, että mitäs jos jätettäisiin se merkintä pois, mutta sakotettaisiin silti.

Sekä Tammi että Kannussaari huomauttivat, että nykyinen huumausainelaki antaa viranomaisille mahdollisuuden myös muuhun kuin rangaista käyttäjää.

– En tiedä, onko käyttäjien rankaisu rikoslailla järkevää. Lain valmistelijoiden alkuperäinen ideakin oli, että siinä on aina tilanneharkinta, Tammi sanoi.

Suomen huumepolitiikkaa Tammi pitää nykyisellään hyvänä. Muutos tapahtui hänen mukaansa 15–20 vuotta sitten.

– On tultu yhdeltä kontrolliraiteelta kahdelle raiteelle. Nykyään Suomessa ajatellaan konsensushenkisesti, että on täysin ok toisella kädellä vähän kurittaa ja toisella hoivata samaa käyttäjää.