Hyppää sisältöön

Hakaniemen hallin kauppiaiden unelma lasipaviljongista toteutumassa

Remontin väistötilaksi valittu paviljonki rakennetaan, jos Helsinki suostuu 5,7 miljoonan kustannuksiin. Kaupungin investointiohjelmassa siihen ei ole korvamerkittyä rahaa.

Hakaniemen hallin kauppiaat keräsivät adressia lasipaviljonkia varten. Kuva: Helsingin kaupungin kiinteistövirasto

Hakaniemen hallin kauppiaat ovat tyytyväisiä Helsingin kiinteistölautakunnan eiliseen päätökseen rakentaa torille lasinen paviljonki väistötilaratkaisuksi. Vuonna 1914 valmistunut kauppahalli menee ensi vuonna perusteelliseen remonttiin, mistä syystä kauppiaille on pohdittu tilavaihtoehtoja lähes kaksi vuotta kestävän remontin ajaksi.

Jukka Rosendahl Hakaniemen hallin kauppiasyhdistyksestä kertoo, että hallin väki otti kiinteistölautakunnan päätöksen vastaan riemukkaissa tunnelmassa.

– Tosi mahtavaa! Kiitos lautakunnalle hyvästä päätöksestä. Lasipaviljongin ansiosta kauppahallitoiminta pystyy jatkumaan keskeytymättä.

Rosendahlin mielestä torille rakennettava lasipaviljonki on selkeästi paras väistötilaratkaisuista. Kaikkiaan 2 000 neliön kokoinen paviljonki tarjoaa riittävästi tilaa kaikille hallin kauppiaille ja säilyttää yhteytensä torin kanssa.

– Myös liikenneyhteydet tuttuun paikkaan, jossa on totuttu asioimaan, ovat tärkeitä.

Rosendahl sanoo, että kaikkia toiveita ei lasisen väistötilan kanssa pystytä ottamaan huomioon. Hallista tulee tuskin täysin lämmitetty, ja kylmä- sekä sosiaalitilat tullaan todennäköisesti kokomaan erillisistä moduuleista.

– Toisaalta samanlaisia ratkaisuja jouduttaisiin miettimään muidenkin väistötilaratkaisujen kohdalla. Tässä tapauksessa ollaan logistiikan suhteen kuitenkin paremmassa asemassa.

"Ei tulijoita Sokoksen kakkoskerrokseen"

Kiinteistölautakunnassa pitkään kannatusta saanut vaihtoehto väistötilaksi olisi löytynyt kadun toiselta puolelta. Kiinteistölautakuntaa puhutteli etenkin se, että Sokos-tavaratalolta vapautuneita HOK-Elannon tilojen toinen kerros olisi ollut väistövaihtoehdoista halvin.

– Sokoksen tiloihin siirtyminen ei olisi toimiva ratkaisu meidän kannalta. En usko monen – tai kenenkään – sinne lähtevän. Voi käydä jopa niin, että siitä koituu yrittäjälle lopulta pelkkää kulua vain.

Lasipaviljonki oli neljästä väistötilaehdotuksesta kallein. Paviljongin rakentaminen vaatii noin 5,7 miljoonaa euroa toteutuakseen. Kaupungin nykyisessä investointiohjelmassa ei ole varattuna rahaa hankkeelle, joten kaupunginhallituksen on myönnettävä rakentamiseen tarvittava lisärahoitus. Jos kaupunki myöntää rahoituksen, hanke kilpailutetaan.

Lasipaviljonki tulee näkymään muun muassa vuokrakustannuksien nousussa myös yrittäjän kukkarossa.

– Kun olemme itse vaatineet ja halunneet tällaiset tilat, niistä seuraaviin kustannuksiin pitää myös sitoutua, Rosendahl sanoo.

Hakaniemen hallin kauppiasyhdistyksessä uskotaan, että lasipaviljonki vilkastuttaisi torin ja hallin elämää, sillä sen olisi tarkoitus pysyä paikallaan vielä kaksi vuotta hallin valmistumisen jälkeenkin.

– Tästä voisi tulla kansainvälisen tason market place, Rosendahl innostuu.

Katso täältä Ylen Kulttuuricocktailin minidokumentti Hakaniemen hallista.