1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tekoäly louhii terveysdataa – ihminen tekee vielä päätökset

Tekoälyltä odotetaan suuria terveydenhuoltoteknologiassa. Teknologiayrityksistä esimerkiksi IBM kehittää muun muassa terveysalalle soveltuvaa tekoälyä.

Kuva: Timo Ikonen / Yle

Salin täydeltä opiskelijoita, terveysalan ammattilaisia ja muita aiheesta kiinnostuneita ahtautui Mikkelin ammattikorkeakoulun auditorioon kuuntelemaan muun muassa IBM:n asiantuntijoiden näkemyksiä tekoälystä. IBM:n Watsoniksi ristimä tekoäly tulkitsee dataa.

– Watson on uutta teknologiaa, joka antaa koneelle mahdollisuuden ymmärtää ympäröivää maailmaa. Samalla tavalla kuin ihmiset ottavat asioita vastaan, äänenä, kuvana, tekstinä, kertoo Yhdysvalloista Mikkeliin puhumaan saapunut IBM:n Watson teknologioiden johtaja Vince A. Daukas.

Tietokoneet ovat ratkoneet ongelmia ennenkin, mutta tekoälyn pitäisi osata pohtia asioita numeerisia arvoja syvemmältä. Watsonia ei IBM:n mukaan ohjelmoida vaan sitä opetetaan.

Olennainen tieto tarjolle koneen avulla

Oppivat koneet ottavat koppia esimerkiksi miljoonista terveysalan tutkimustuloksista. Tekoälyn tehtävänä on suodattaa ja tarjoilla käyttäjälle olennaisimmat tiedot tietotulvasta. Terveydenhuollossa ihminen tekee kuitenkin - ainakin vielä - lopulliset diagnoosit.

– Parhaimmillaan keinoäly toimii tällä hetkellä nimenomaan yhdessä ihmisen kanssa. Tukien ja auttaen ihmistä työssä ja valinnoissa, IBM:n analytiikan arkkitehti Jukka Ruponen sanoo.

Terveydenhuollon dataa käsittelevän mikkeliläisyrityksen riveissä tilanne nähdään samalla tavalla. Ihmistä tarvitaan.

– Konehan aistii sen, mitä sille kerrotaan. Se pystyy tekemään mittaustuloksia, mutta sitten kun ihminen katsoo vaikka samaa tapausta, niin hän aistii kaikkea muutakin siitä ulkopuolelta, käyttöpäällikkö Esa Neuvonen Disec Oy:stä pohtii.

Terveysalan tekoälyn ympärillä kasvupotentiaalia?

Rutiininomaisten töiden jättäminen koneiden pohdittavaksi vapauttaa ihmistyövoimaa. Tekoälyn sovellutuksista voi löytyä kasvua esimerkiksi suomalaisille ideaniiloille.

– Aivan valtava kasvumahdollisuus. Tällä alueella täytyy tapahtua kehitystä, IBM:n analytiikan arkkitehti Jukka Ruponen sanoo.

Jossain vaiheessa pohdittavaksi tulee se, miten paljon koneille jätetään päätäntävaltaa ihmisen yli.

– Kyllä tässä varmaan edut voittavat uhat. Mutta siihen liittyy paljon muun muassa eettisiä kysymyksiä, kun kone alkaa tehdä ihmisen puolesta päätöksiä, analytiikan arkkitehti Jukka Ruponen arvioi.

 IBM:n Watson teknologioiden johtaja Vince A. Daukas pitää riskinä lähinnä sitä, että tekoälyä ei oteta tarpeeksi nopeasti käyttöön.

– Yhteiskunnan on vain pohdittava oikea tapa opettaa uudet koneet tekemään oikeat asiat oikeille ihmisille oikeaan aikaan.