Miksi tänä vuonna on kuollut niin paljon julkkiksia? – Prince, Bowie, Rickman

Maailmantähtien kuolinuutisia on tullut tänä vuonna aiempaa tiheämmin, mutta onko kyse sattumasta vai löytyykö siihen joku syy, pohdiskelee brittimedia.

Ulkomaat
Kuva David Bowien konsertista Kööpenhaminassa vuonna 2003.
Nils Meivang / EPA

Tieto pop-ikoni Princen kuolemasta vain 57-vuotiaana on saanut brittimedian kysymään, miksi niin monia julkkiksia on kuollut tänä vuonna.

Edellispäivänä kuoli 62-vuotias brittinäyttelijä Victoria Wood ja hieman aiemmin 90-vuotias yhdysvaltalaisnäyttelijä Doris Roberts.

Alan Rickman
Alan Rickman 1946–2016Andrew Cowie / EPA

Tammikuussa David Bowie kuoli vain 69-vuotiaana ja pian sen jälkeen samanikäinen näyttelijä Alan Rickman.

Tänä vuonna kuolleiden joukossa ovat myös muun muassa brittikoomikko Ronnie Corbett, yhdysvaltalaiskirjailija Harper Lee ja hollantilainen jalkapallolegenda Johan Cruyff.

Tilastoissa selvä hyppäys

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) pohtii, onko tällainen määrä julkkisten kuolinuutisia uusi normaali.

BBC:n muistokirjoitustoimittajan Nick Serpellin mukaan BBC on julkaissut viime vuosina selvästi aiempaa enemmän hänen kirjoittamiaan muistokirjoituksia. Tammi-maaliskuussa 2012 niitä oli viisi, tänä vuonna samaan aikaan 24.

Presidentti George W. Bush luovutti Harper Leelle Presidential Medal of Freedom -mitalin vuonna 2007.
Presidentti George W. Bush luovutti Harper Leelle Presidential Medal of Freedom -mitalin vuonna 2007.Shawn Thew / EPA

Sama suuntaus näkyy myös kuvagalleriassa, jota brittilehtiThe Daily Telegraph (siirryt toiseen palveluun)pitää kunakin vuonna kuolleista. Vuonna 2014 siellä olitähän mennessä vuotta 38 julkkiksen kuva, viime vuoden vastaavaan aikaan 30:n ja tänä vuonna jo 75:n.

The Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) muistokirjoitustoimittaja Andrew Brown kuitenkin arvelee, että pari epätavallista viikkoa on vääristänyt kuvaa, ja tilanne tasaantuu vuoden mittaan.

Mutta miksi?

Sekä BBC että The Telegraph toteavat, että television tulo ja pop-musiikin suosion kasvu ovat lisänneet julkkisten määrää 1960-luvulta lähtien.

Nyt alkavat kuolla ihmiset, jotka tulivat kuuluisiksi 1960-luvulla, BBC:n Serpell toteaa.

Monet kuuluvat vuosina 1946–1964 syntyneisiin suuriin ikäluokkiin. Nyt he ovat 52–70-vuotiaita, ja 65–69-vuotiaiden ikäluokassa kuolleisuus alkaa esimerkiksi Britanniassa selvästi lisääntyä, BBC toteaa.

The Telegraphin Brown arvelee, että 1960- ja 1970-lukujen raju elämä on myös saattanut jättää jälkensä moniin tuon ajan tähtiin, vaikka he olisivatkin muuttaneet myöhemmin elämäntapansa terveellisemmiksi.

Serpell uskoo, että kuuluisuuden henkilöiden kuolemien määrä tulee jatkumaan korkealla tasolla, kun suuriin ikäluokkiin kuuluvat julkkikset vanhenevat.

Tietokin leviää entistä paremmin

Doris Roberts kahden lapsenlapsensa kanssa
Doris Roberts lastenlastensa kanssa Emmy-palkintojen jakotilaisuudessaa vuonna 2005.EPA / Joshua Gates Weisberg

Sen lisäksi, että julkkiksia on enemmän, sosiaalisen median ansiosta me myös kuulemme heistä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Siten saamme myös aiempaa herkemmin tietää, jos joku julkisuuden henkilö on kuollut, BBC ja The Telegraph toteavat.

Esimerkiksi tällä viikolla maailman eri kolkkiin levisi tieto 45-vuotiaan yhdysvaltalaisen entisen painijan ja pornotähden Chynan kuolemasta. Hänen nimensä sisältäviä twiittejä lähetettiin lähes 400 000, ja kiinnostus ulottui Nigeriaan ja Peruun asti.

Samaan aikaan julkkikseksi tulon kynnys on madaltunut, The Telegraph huomauttaa. Lehti kertoo esimerkkinä, että se julkaisi vastikään muistokirjoituksen Liza Minellin neljännestä miehestä, tv:n kisailuohjelmaan osallistuneesta David Gestista. Vuosikymmen sitten sitä ei olisi tehty, lehti toteaa.