1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Loppusuora häämöttää sepelinkeruutöissä Tampereella – jo 300 autoilijalle siirtomaksu

Tampere on käynyt tänä vuonna taisteluun tyytymättömiä asukkaita vastaan puhdistamalla kaikki siirtokehotusmerkilliset kadut sepelistä. Lähes sadan euron siirtomaksu on mennyt jo sadoille, mutta kaupungin kassaan varat eivät päädy.

liikenne
Harjakone siivoaa katua ja hinausauto vie henkilöautoa pois tieltä
Marko Melto / Yle

Poikkeuksellisen laajat sepelin keruutyöt ovat verottaneet jo monen tamperelaisen kukkaroa. Kaupunki on joutunut siirtämään kapeilta asuinkaduilta reilun parin viikon aikana noin 300 autoa. Esimerkiksi torstaina Sorsapuiston läheisyydessä hinausauton kyytiin joutui neljän tunnin aikana lähes 60 autoa.

Kokonaismäärä on mennyt jo kirkkaasti ohi koko talven aikana auraustöiden takia siirretyistä ajoneuvoista. Talvella siirtoa vaati noin 250 autoa.

Työmaapäällikkö Kari Pitkänen kertoo, että talvella siirtokehotusmerkit toimivat. Lumen sulettua niiden voimassaolo unohtuu.

– Vaikka päivämäärä jatkuisi huhtikuun tai toukokuun loppuun, ja kyltissä vilkkuisivat valot, sanoo Tampereen Infran Kari Pitkänen.

Lähes sadan euron maksu menee suoraan kustannuksiin

Kaupunki on puhdistanut sepelistä tänä keväänä kaikki siirtokehotusmerkilliset kadut. Muutamana edellisvuotena ei ole tehty yhtä laajamittaista urakkaa. Pitkäsen mukaan kesäisin kaupungille tulee lukuisia yhteydenottoja katujen varsille jääneestä hiekoitussepelistä ja lehdistä.

– Nyt tässä yritetään ehkäistä sitä, ettei tulisi niin paljon valituksia, Pitkänen kertoo.

Harjakone siivoaa katua ja hinausauto siirtää henkilöautoa
Auton siirtämisestä tulee lähes 100 euron lasku.Marko Melto / Yle

Auton siirtäminen sepelin keruun tieltä maksaa lähes sata euroa. Pitkäsen mukaan kaupunki ei pääse rikastumaan maksuilla. Osa rahasta menee hinausyrittäjälle, loput pesu- ja harjalaitteen kuluihin sekä toimistotöihin.

Suurin sepelinkeruu-urakka on Pitkäsen mukaan jo tehty. Pääkadut on puhdistettu. Siirtokehotusmerkittyjen katujen puhdistustyöt jatkuvat vielä ensi viikon Amurissa, Juhannuskylässä ja Pyynikillä. Tulevalla viikolla alkavat myös puistoharjaukset.

Lue seuraavaksi