Hyppää sisältöön

Suomalaismuusikot ja dj:t surevat Princen kuolemaa – "järkytyin niin, etten pystynyt edes itkemään"

Prince inspiroi ja kosketti monia kotimaisia muusikoita ja dj-nimiä. Artistin äkillinen kuolema sai miettimään taiteilijaelämän synkkiä puolia ja muistelemaan omaa nuoruutta.

Kuva: Balazs Mohai / EPA

Sam Huber, funk-yhtye Eternal Erectionin laulaja:

– Kun kuulin Princen kuolleen, olin niin mykistynyt ja puulla päähän lyöty, etten pystynyt edes itkemään. Vasta kun laitoin soimaan Princen hienoimman kappaleen,Sometimes it Snows in Aprilin, kyyneleet alkoivat valua.

Sam Huber tekee lauluosuuksia Elkin levylle Kuva: Yle

– Prince on ollut yksi suurimmista esikuvistani 18–19-vuotiaasta saakka. Yksi elämäni parhaista keikoista oli Princen keikka Tukholmassa vuonna 1987. Olin mega-diggari ja konsertti oli unelmieni täyttymys. Näin keikan ihan lavan edestä, sieltä missä tanssitaan. Yleensä joraan itsekin keikoilla, mutta silloin en pystynyt, katsoin vain Princen esiintymistä suu auki. Keikan jälkeen ulkona satoi, mutten tuntenut sadetta. Olin huumassa.

– Viime kesänä Sodankylän elokuvajuhlilla olin Purple Rain -elokuvan singalong -näytöksessä yleisön laulattajana. Jälkeenpäin ajatellen se oli ennenaikainen tribuuttini Princelle.

Erja Lyytinen, blueskitaristi:

– Ensimmäinen muistikuva Princestä on jokin televisiosta näkemäni lavashow, jossa Princellä oli violetti puku. Hän oli äärimmäisen kaunis mies, jolla oli omintakeinen tyyli.

– 17-vuotiaana soitin rockbändissä, jossa coveroitiin Princen kappaleita. Myöhemmin olen treenannut Princen nopeita kitaratilutuskomppeja. Hän oli loistava kitaristi.

Erja Lyytinen Kuva: Robin Burns / AOP

– Arvostan Princessä myös sitä, että hänen bändinsä olivat aina naisvaltaisia. Siinä mielessä hän on ollut ennakkoluulottomampi kuin moni muusikko. Yhdessä vaiheessa hän jopa etsi netin välityksellä bändiinsä naiskitaristia – harmi, ettei löytänyt minua.

– Tällaiset suru-uutiset  panevat miettimään muusikoiden ja taiteilijoiden arkea. Luovat ammatit ovat vaativia ja artistin elämä repaleista. Stressi, alkoholi ja liikunnan puute vaikuttavat monen taiteilijan terveyteen ja elinkaareen. Viime aikoina liian moni musiikillinen nero on kuollut ennen aikojaan. Täytyy muistaa nauttia heistä, jotka ovat vielä elossa.

Sami Mannerheimo, Funky Elephant-festivaalin perustaja ja dj:

– En ole koskaan maksanut mistään konserttilipusta niin paljon kuin Princen keikasta Hartwall-areenalla vuonna 2011. Lippu maksoi yli 130 euroa, mutta se hinta kannatti maksaa. Prince oli todella kovassa kunnossa, ei todellakaan mikään kehäraakki. Kuolemaa on vaikea uskoa, sillä olin varma, että näkisin Princen vielä jonain päivänä uudelleen keikalla.

– Prince on mustan rytmimusiikin suurimpia vaikuttajia ja kehittäjiä sitten James Brownin ja Michael Jacksonin. Olen kuunnellut hänen tuotannostaan eniten levyä 1999. Kun muutin 18-vuotiaana kotoa kaverini kanssa kimppakämppään, kuuntelimme levyn puhki. Toinen ikisuosikki on Purple Rain.

– Ystävissäni on paljon tiskijukkia ja muusikoita, joille Princen kuolema on kova paikka. Esimerkiksi Sam Huber lähetti minulle heti uutisen kuultuaan murtuneen sydämen kuvan. Tämä kuolema koskettaa monia.

Tommi Partanen, dj AIS-T:

– Lähes jokaisella dj-keikallani on soinut Princen musiikki.

Tommi Partanen Kuva: Mitro Härkönen

Nyt se tulee soimaan entistä enemmän. Aion käydä levyhyllyni läpi ja kaivaa sieltä esiin kaikki Prince-harvinaisuudet. Princen tuotantoa on vaikea löytää internetistä, sillä hän oli niin tarkka tekijänoikeuksistaan. Koen yhtenä dj:n tärkeimmistä tehtävistä esitellä yleisölle musiikkia, jota se ei muuten kuulisi.

– Prince oli edelläkävijä musiikillisesti ja muutenkin. Hän tykkäsi rikkoa sukupuolirooleja ja käytti ensimmäisenä rumpukoneita. Prince oli myös ensimmäinen artisti, joka käytti kappaleensa nimessä numeraaleja. _I Would Die 4 U _-kappaleellaan Prince siis uudisti myös kielenkäyttöä.

Sampo Axelsson, dj Anonymous:

– Kun kuulin Princen kuolemasta, järjestin kotona muisteluhetken, jossa soitin levyiltä Princen parhaita kappaleita. Päätin tehdä kotikuuntelusessiosta kollektiivisen lataamalla sen suoratoistona Facebookiin. Puolen tunnin kululttua Facebook katkaisi ohjelmani tekijänoikeussyistä. Sen puolen tunnin aikana suoratoistoa oli kuitenkin ehtinyt seurata melkein 9000 ihmistä. Taisin osua oikealla hetkellä oikeaan hermoon.

– Noin viisi vuotta sitten järjestimme ystävieni kanssa Prince vastaan Michael Jackson -iltoja, joissa soitimme musiikkia molemmilta artisteilta. Rakastan molempia, mutta jos jompikumpi pitää valita, valitsen Princen.