1. yle.fi
  2. Uutiset

Rantoja siivottiin talkoilla – Suomesta löytyy roskaa pullonkorkeista tupakantumppeihin

Helsingissä ja Turussa on siivottu lauantaina rantoja talkoovoimin. Tarkoituksena oli torjua roskaamista ja lisätä tietoisuutta roskaantumisen haitoista. Suomen rannoilla tavallisimpiin roskiin kuuluu muun muassa tunnistamattomaksi muuttunut muovisilppu.

luonto
roskankerääjiä rannalla
Tanja Heino / Yle

Helsingissä, Turussa, Pietarissa ja Tallinnassa on siivottu lauantaina talkoilla rantoja. Helsingissä tempaus järjestettiin päivällä Munkkiniemen rannassa.

– Helsinki, Turku, Pietari ja Tallinna ovat pitkään tehneet yhteistyötä Itämeren suojelussa ja nyt tuli tällainen rantatalkooidea. On alettu kiinnittää huomiota roskaantumiseen, Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen sanoo.

Rantojen ja meren roskaantuminen on maailmanlaajuinen ongelma ja se koskee myös Helsinkiä.

– Kyllä Helsingin merenpohjasta aika paljon roskaa löytyy. Muovi on yksi yleisimmistä roskamateriaaleista, Nikunen sanoo.

– Löytyy vaikka mitä, ihan autoista ja polkupyöristä pikkuroskiin. Kaikkein yleisimpiä ovat tyhjät pullot ja purkit, erilaiset pienet muoviroskat.

Erityisesti juuri muoviroskat ovat haitallisia, sillä muoviroska hajoaa vesistössä hitaasti. Luonnossa muovi jauhautuu hiljalleen pieneksi mikromuoviksi, joka kerää pinnalleen ympäristömyrkkyjä ja jota eliöt voivat luulla ravinnoksi.

– Tutkimusten mukaan 60–90 prosenttia merten roskista on muovia, Nikunen kertoo.

roskia rannalla
Tanja Heino / Yle

"Kielii ihmisten välinpitämättömyydestä"

Talkoisiin osallistunut Kaija Plit huomasi jo lyhyen putsauksen aikana, kuinka hienojakoista muovi on.

– Se on lähes läpinäkymätöntä ja tosi pieniksi hajonnut, vaikea kerätä. Luultavasti se ei ole edes kovin kauaa ollut maassa, hän sanoo.

– Ohut muovi on kietoutunut ihan kasvien ja juurien ympärille. Sitä on saanut kiskoa aika tavalla, että sen on saanut irti, Plitin kanssa talkoisiin osallistunut Pirkko Varis lisää.

Seija Kääriäisen mielestä roskaaminen kielii lähinnä ihmisten välinpitämättömyydestä.

– Kaikki roskaantuminen huolestuttaa. Muovi vedessä on iso haitta.

Roskaisimmat rannat kaupunkien läheisyydessä

Millaisia roskia Suomen rannoilta sitten löytyy? Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys tekee vuosittain kolme niin sanottua monitorointisiivousta yli kymmenellä suomalaisella merenrannalla, joista pohjoisin on Kalajoella ja itäisin Kotkassa. Paljon monitorointirantoja on myös etelämpänä, muun muassa Helsingissä, Kaarinassa ja Turussa.

– Selvästi on havaittavissa, että roskaisimmat rannat ovat kaupunkien läheisyydessä, kertoo yhdistyksen projektipäällikkö Hanna Haaksi.

Monitorointisiivouksissa poimitaan kaikki roskat tietyltä alueelta ja lasketaan kappalemäärät. Samalla tuotetaan tietoa Suomen ympäristökeskukselle ja ympäristöministeriölle.

Haaksi kertoo, että yleisimpiin roskiin kuuluu tunnistamattomaksi muuttunut muovisilppu.

– Lisäksi pullonkorkit ja syömiseen ja juomiseen liittyvät muovit ylipäänsä ovat hyvin yleisiä, hän sanoo.

– Paljon on myös käärettä, esimerkiksi jonkin isomman lavan muovikäärettä tai elintarvikekäärettä kuten karkkimuovia. Itse löysin juuri vedestä karkkipussin, jossa parasta ennen -päivämäärä oli 1998. Se kuvaa sitä, miten kauan ne voivat säilyä vedessä tunnistettavassa muodossa.

roskankerääjiä rannalla
Tanja Heino / Yle

Erikoisiakin ilmestyksiä voi tulla vastaan

Haaksin mukaan yleistä on myös vaahtomuovi eli styroksi.

– Siinä haasteena on, että isokin palanen voi hajota moneksi pieneksi palaksi ja sitä on täysin mahdoton siivota.

Hän kertoo, että erityisesti kaupunkirannoilta löytyy myös paljon tupakantumppeja, Suomessa enemmän kuin vaikkapa Ruotsissa.

Erikoisiakin ilmestyksiä voi tulla vastaan: Haaksille on jäänyt mieleen esimerkiksi rannalta löytynyt wc-istuimen muovirengas ja wc-harja.

Löydetyn roskan määrä ja laatu riippuvat sijainnista, käytöstä ja vuodenajasta, mutta leimaavinta on juuri muoviroska, hän sanoo.

Lue seuraavaksi