Yhden ihmisen elämä avoimesti esillä – AnneMilanan retrospektiivinen näyttely Kemissä

AnneMilana Vuokila on kemiläistaiteilija, jonka moni tunnistaa värikkäistä kukka-aiheista. Naisen omaelämäkerrallinen näyttely piirtää hänestä monisävyisemmän kuvan.

näyttelyt
AnneMilana ja omakuva
Iines Jakovlev / Yle

Näyttelyssä esillä olevista töistä vanhimmat ovat vain 10-vuotiaan Annen tekemiä. Sellainen on muun muassa pikkukätösin valettu kipsimassahahmo, joka on päässyt vitriiniin yhdessä taideteollisessa korkeakoulussa valmistuneen animaation päähenkilöiden kanssa.

AnneMilana ja animaatiossa käytetyt nuket
Taideteollisessa korkeakoulussa totetutetun animaation päähenkilöt ovat mukana näyttelyssä. Iines Jakovlev / Yle

Taiteellisesti lahjakas tyttö sai 14-vuotiaana vanhemmiltaan ensimmäiset öljyvärit ja hän maalasi samana päivänä ensitöinään näyttelyssäkin esillä olevan tanssiaiheisen taulun.

AnneMilanan ensimmäisiä töitä
AnneMilana nauraa tanssityttösen olevan täysin mielikuvituksen tuotetta: flamencoasuinen tanssija on sijoitettu suomalaismaisemaan.Iines Jakovlev / Yle

AnnaMilana -nimellä nykyään taiteileva nainen juhlii kuluvana vuonna pyöreitä vuosia, joten siksikin pitkään suunniteltu laaja näyttelykokonaisuus kotikaupungissa oli paikallaan järjestää.

– Ajattelin jo pienenä tyttönä, että tämmöinen joskus tulee, AnneMilana sanoo.

Se on helppo uskoa, sillä vuosien saatossa toisten omistukseen päätyneet työt hän luovutti sellaisella reunaehdolla, että saisi ne joskus lainata näyttelyä varten.

Kemin taidemuseon näyttelyä varten töitä haettiin eri puolilta Suomea yksityiskodeista ja jopa Aatos Erkon kokoelmista.

– Ei minun töitäni ole ollut näin laajasti esillä missään.

AnneMilanalla on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen töihinsä on voinut törmätä esimerkiksi Espanjan Zaragosassa tai taiteen kehdossa Pariisin Louvressa.

Elämän monet sävyt esillä

AnneMilanan näyttelyssä kuljetaan lapsuudesta tähän päivään, eikä taiteilija säästele itseään. Naisen elämään joskus tiiviisti kuulunut tanssi katkesi taannoin kuin seinään sairauden vuoksi. Sitä kuvastamaan hän rakensi näyttelyynsä installaation, jossa oma roolinsa on naisen vanhoilla, koristeellisilla tanssipuvuilla.

Pitkän harkinnan jälkeen hän toi näyttelyyn esille myös tummina kausinaan ahdistuksesta syntyneet työt. Ne luovat hienon kontrastin valoisimpien aikojen aiheille.

Esillä on myös tummasävyiviä kuvia.
Elämänsä rankimman vaiheen synnyttämät työt muodostavat näyttelyyn oman osastonsa.Iines Jakovlev / Yle

Merkittävin aihe AnneMilanan töissä on kuitenkin ihminen.

– Minua kiinnostaa ihminen. Pelkkä mallin ulkonäkö ei ole mikään kriteeri, vaan hänen persoonansa.

AnneMilana heijastuu lasin pinnasta
AnneMilanan töihin ovat ikuistuneet monet hänen elämänsä varrella vaikuttaneet ihmiset kuten kuvassa oleva hyvä ystävätär.Iines Jakovlev / Yle

Vuosien saatossa taiteilijan sisar on päätynyt useampiinkiin kuviin ja välillä on täytynyt tyytyä omien kasvojen ikuistamiseen, kun malli on puuttunut.

AnneMilanan näyttelyssä esillä olevista töistä voi moni tunnistaa tuttuja kasvoja, sillä tauluihin on voinut päätyä vaikka joku opettajanakin työskennelleen naisen oppilaista.

AnneMilanan retrospektiivinen näyttely on esillä Kemin taidemuseolla 23.4. - 29.5.2016.