"Veronmaksajat hoitavat perheen elatuksen" – Suurperheistä ja lapsettomista vilkas keskustelu

Lasten lukumäärä ei tunnu olevan yksityisasia. Ihmiset kommentoivat hyvin röyhkeästi sekä lapsettoman että monilapsisen perheen kokoa. Myös suurperheiden talous päätyi suurennuslasin alle Ylen nettikeskustelussa. Lapsettomatkin avasivat tuntojaan.

Kotimaa
Helistin lelulaatikon päällä.
Toni Pitkänen / Yle

Suurperheitä ja lapsettomuutta koskeva keskustelu on käynyt tällä viikolla vilkkaana Ylen sivuilla. Noin sadan kommentin otannan perusteella voi sanoa, että aihe herättää voimakkaita tunteita.

Selenan mukaan ihmiset ovat muuttuneet röyhkeiksi ja töksäyttelevät rumuuksia täysin tuntemattomille ihmisille. On hänelläkin silti mielipiteensä aiheesta.

– Monta lasta haluavien soisin laittavan ensin taloutensa kuntoon. Kuulostaa hieman oudolta tilanne, missä kaksi varatonta ja tulotonta ihmistä perustaa suurperheen.

Suurperheiden talous suurennuslasin alla

Talous nouseekin keskeiseen rooliin suurperheitä koskevassa keskustelussa.

Äiti minäkin hyväksyy suurperheet, kunhan ne pystyvät itse hoitamaan lapsistaan aiheutuvat kulut.

– En kuitenkaan epäröimättä pysty hyväksymään perheitä, jotka lisääntyvät vain lapsilisien progression ja muiden yhteiskunnan tukien vuoksi. Valitettavasti näissä tapauksissa vanhemman tai vanhempien ei tarvitse vaivautua töihin, kun muut veronmaksajat hoitavat perheen elatuksen.

6.n äiti puolustautuu näin:

– Näitä epäilyjä, että joku lisääntyisi tukien takia aina kuulee. Valitettavan usein laskijoilla unohtuu, että ne lapset tarvitsevat ruokaa, vaatteet, kodin, pesuvettä ja sähköä. Todellakin tuet menee kaikki eikä riitäkään, miten ihmeessä siinä muka rikastuu? Esimerkiksi meillä tulee tukia 839 euroa kuussa, jo pelkkä ruokalasku on n. 1000 euroa eikä siihen summaan osteta mitään sisäfileitä.

Vapaaehtoinen lapsettomuus ei ole vaihtoehto?

Lapsettomatkaan eivät säästy paheksuvilta kommenteilta. _Laurasta _tuntuu kurjalta, että vapaaehtoisesti lapsettomia arvostellaan ja pidetään jotenkin kummallisina.

– Ihan kuin olisi vain kaksi vaihtoehtoa: joko hankit lapsia tai sitten olet vapaaehtoisesti lapseton.

Vapaaehtoisesti lapsettomille sanotaan usein, että he katuvat päätöstään myöhemmin. Toki näinkin voi käydä.

– Lapsettomana nyt kadun sitä, etten hankkinut miestä ja lapsia nuorena. Mutta mennyt on mennyttä, eikä sitä voi enää muuttaa, Vanhapiika toteaa.

Lapsia ei tule tekemälläkään

Monessa lapsettomassa perheessä aihe on kipeä. Lapsia ei tule edes tekemällä. Lapsettomuushoidotkaan eivät välttämättä auta. Kaikki eivät halua puhua aiheesta ääneen. Silti heiltä kysellään, missä lapset viipyvät. Suru voi olla liian suuri käsiteltäväksi. Kummitädin mukaan kaikki eivät ymmärrä, jos surusta pääseekin yli.

– Olen tiennyt aika pienestä pitäen, että en voi saada lapsia, joten olen tottunut ajatukseen. En sure lapsettomuutta. Tämä on kyllä osoittautunut usealle ihmiselle aivan käsittämättömäksi asiaksi - tahattomasti lapseton saa olla ilmeisesti vain, jos se on sitten se elämän suurin suru ja murhe.

Lapsikin kiinnittää huomiota keskusteluun

Lapsettomuudesta ja suurperheistä puhutaan lähinnä aikuisten kesken. On syytä huomioida, että aihe koskee myös lapsia. _Onnellinen sisaruksista _on oppinut varomaan aihetta.

– Olen onnellinen monilapsisessa perheessä kasvanut lapsi. Ikävä kyllä sitä on vaikea välillä sanoa ääneen, kuinka monta rakasta siskoa ja veljeä saan omistaa. Olen aivan liian monesti saanut osakseni asiattomia ja kauhistelevia kommentteja sisaruspaljoudesta, joten monesti sen jättää mieluummin sanomatta.