Erityisesti venäjän kieltä opettava Itä-Suomen koulu toimii kolmessa kaupungissa itärajalla: Lappeenrannassa, Imatralla ja Joensuussa.
Etelä-Karjalan kahden kaupungin Lappeenrannan ja Imatran suhtautuminen kouluun eroaa kuitenkin huomattavasti.
Lappeenrannassa koulu on jälleen kaupungin mahdollisten säästöjen listalla. Sitä voi uhata jopa lakkauttaminen.
– Kaikki vaihtoehdot pitää selvittää. Tämä on yksi kymmenistä vaihtoehdoista, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.
Lintunen: Isompi asia kuin kunnallispolitiikka
Imatralla sen sijaan koulu nähdään strategisena valintana kaupungissa, jossa Venäjällä ja venäjän kielellä on suuri merkitys.
– Me emme ole harkinneet koulun lakkauttamista. Kouluhan on vetovoimainen ja on tärkeä osa meidän tätä opetustarjontaa, Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen sanoo.
Lintunen näkee, että Itä-Suomen koulun tulevaisuutta ei pidä katsoa pelkästään kunnallisten säästötavoitteiden kannalta.
– Minusta tässä on isompi asia kysymyksessä kuin pelkästään kunnallispolitiikka. Mikä on se singnaali, jonka me haluamme viestittää Suomessa ja myöskin tuonne Venäjän suuntaan, Lintunen kyselee.
– Jos venäjän kieltä ei opeteta itärajalla, niin missä sitten? Lintunen ihmettelee.
Lappeenranta ei voi itse päättää koulun lakkauttamisesta
Lappeenranta ei voi lopettaa Itä-Suomen koulun yksikköään ilman Imatran ja Joensuun suostumusta. Koulua ohjaavan säätiön sääntöjen mukaan muutokset edellyttävät kahden kolmasosan enemmistön. Koulun asema Imatralla ja Joensuussa on vahva.
Itä-Suomen koulun johtava rehtori Katri Anttila yllättyi, että koulu on jälleen Lappeenrannan säästölistalla. Hänestä koulu on tehnyt hyvää työtä ja venäjää opettavalle koululle on tarvetta.
– Mikäli Lappeenranta irtautuu säätiöstä, minusta koko säätiö tulisi purkaa, Anttila linjaa.