Amatööriavustajat sitovat kesäteatterin kiinni kaupunkiin

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri haluaa sitoa teatteria aikaisempaa tiiviimmin kaupunkilaisiin ja ympäröivään yhteisöön. Kesän kaupunginpuiston esitykseen etsitään parhaillaan avustajia eri-ikäisistä teatterinharrastajista.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Hämeenlinnan HUKissa seikkailevat tulevana kesänä kesänä muun muassa parkettien partaveitsi Morgan sekä mopojengi Hurjat. Lapinlahden lintujen musiikkiin perustuvan laulunäytelmän suurimpia rooleja esittävät ammattiteatterilaiset, mutta joukkoon haetaan myös näyttämöharrastajia.

Minusta on kauhean kiva, jos voin lisätä yhteisöllisyyttä kesäteatterin ympärille.

Otto Kanerva

– Itselläni on tässä kesäteatterissa ollut sellainen ajatus sloganina, että kansalle komediaa. Minusta on kauhean kiva, jos voin lisätä yhteisöllisyyttä kesäteatterin ympärille niin, että siitä tulisi koko kaupungin juttu, miettii teatterinjohtaja Otto Kanerva.

Nuorille hieno mahdollisuus

Paikallisten avustajien toivotaan houkuttelevan myös lisää väkeä teatterin katsomoon. Nuorille teatterinharrastajille ammattilaisten työskentelemisen seuraamien on hieno mahdollisuus päästä kurkistamaan ammattiteatterin tapaan tehdä töitä.

– Kun itsekin olen ollut aikoinaan esiintymisestä innostunut nuori mies, niin tässä on hyvä tilaisuus tulla haistelemaan ammattilaisten kanssa ilmapiiriä, rohkaisee Kanerva.

Avustajapestiä kohtaan on ollut ilahduttavasti kiinnostusta jo ennen sunnuntain casting-tilaisuutta.

– Kiinnostusta on Hämeenlinnan kokoiseen kaupunkiin nähden aika kivasti, parisenkymmentä taitaa olla tässä vaiheessa, listaa Kanerva ennakkoilmoittautuneita.

"Mopot tulee työpaikan puolesta"

Etukäteen harrastajanäyttelijöiltä on pyydetty vapaamuotoinen hakemus ja kuva sekä ääninäyte. Valintakokeessa Kanerva ja ohjaaja Mikko Kivinen testaavat muun muassa esiintyjien laulu- ja puhetaitoa.

– Miehille on ainakin aika selkeä yksi tehtävä. Jos joku on seurannut Lapinlahden lintujen sketsejä aikanaan, niin siellä on tälläinen Hurjat-mopojengi. Siihen kaivataan porukkaa, mutta sen lupaan, että mopot tulee työpaikan puolesta, nauraa Otto Kanerva.

Kaikkiaan avustajia otetaan mukaan kuusi eli kolme naista jä kolme miestä. Ikähaarukka on 18:sta 55:een vuotta.

Miksi juuri Elämä janottaa?

Otto Kanerva halusi tuoda Hämeenlinnassa kesäteatteriin muutaman vuoden tauon jälkeen nimenomaan musiikkinäytelmän.

– Selvästi ihmiset ovat kaivanneet sellaista, selittää Kanerva ohjelmistovalintaa.

Elämä janottaa on kantaesitys ja ainutlaatuinen sellainen.

Otto Kanerva

Tapio Liinoja ja Mikko Kivinen ovat käsikirjoittaneet tarinan, jossa on mukana paitsi Lapinlahden lintujen musiikkia, mutta myös televisiosta tuttuja sketsihahmoja. Kanerva vihjaa myös taannoin tutuiksi tulleiden munkkien tekevän paluun kesäteatterissa.

– Tajuttiin, että Lapinlahden linnuista ei ole ennen tehty musiikkinäytelmää. Eli Elämä janottaa on kantaesitys ja ainutlaatuinen sellainen, pohtii Otto Kanerva ja valmistautuu sunnuntain casting-tilaisuuteen.