Video: Kauppakomissaari Malmström, valtaisivatko yhdysvaltalaiset TTIP:n myötä Suomen terveydenhuollon?

EU:n ja Yhdysvaltojen neuvottelut vapaakauppasopimuksesta ovat edenneet suurinpiirtein puoliväliin. EU:n neuvottelija, kauppakomissaari Cecilia Malmström vastasi kolmeen TTIP:n liittyvään väitteeseen.

Ulkomaat
Uutisvideot: Kauppakomissaari Malmström vastaa kolmeen TTIP-väitteeseen
Uutisvideot: Kauppakomissaari Malmström vastaa kolmeen TTIP-väitteeseen

EU ja Yhdysvallat aloittavat maanantaina 13. neuvottelukierroksen vapaakauppasopimuksesta eli TTIP:stä.

Unionin jäsenmaiden puolesta neuvotteluita käy kauppakomissaari Cecilia Malmström. Hän sanoo ymmärtävänsä sitä, että esimerkiksi sopimukseen liittyvä investointisuoja on aiheuttanut runsaasti keskustelua.

Kritiikkiä sai osakseen muun muassa välimiesoikeus, jossa mahdolliset investointiriidat ratkaistaisiin. EU:n vastaus kansalaisten ja asiantuntijoiden kritiikkiin oli uusi, pysyvä kauppatuomioistuin. EU vei ehdotuksensa tuomioistuimesta virallisesti Yhdysvaltojen nähtäväksi viimeisimmällä neuvottelukierroksella helmikuussa.

Yksi sopimukseen liittyvistä huolista on, että se antaisi Yhdysvalloille mahdollisuuden tuoda EU-alueelle geenimanipuloituja elintarvikkeita. Suomessa perjantaina vierailleen Malmströmin mukaan tämä ei kuitenkaan ole mahdolllista.

Saksalaisen säätiön tuoreen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan TTIP:n vastustus Saksassa ja Yhdysvalloissa kasvaa.

Tiukka neuvotteluaikataulu

Kauppakomissaari Malmström myöntää, että neuvotteluiden aikataulu on tiukka ja kunnianhimoinen. EU ja Yhdysvallat ovat kuitenkin molemmat julkisesti vakuuttaneet, että neuvottelut yritetään saada valmiiksi tämän vuoden aikana.

Malmström tapasi Helsingin vierailullaan muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) sekä vieraili eduskunnan suuressa valiokunnassa kertomassa neuvotteluiden edistymisestä.