Hyppää sisältöön

Tuulivoimalan varjossa toivotaan helpotusta meluhaittoihin

Tervolan Varevaaran tuulipuiston vieressä asuvat Katja Äijälä ja Harri Tryyki toivovat, että voimaloiden melua ja valosaastetta voitaisiin vähentää. Sopivilla tuuli- ja sääoloilla niin ääni kuin valokin kantautuu pirttiin asti.

Kuva: Jari Vesa / Yle

Tervolalaisten Katja Äijälän ja Harri Tryykin talo hevoshakoineen on vain noin 700 metrin päässä lähimmästä tuulimyllystä. Kovalla tuulella ja oikealla tuulensuunnalla myllyjen äänet kantautuvat pirttiin asti.

– Sopivalla säällä niistä lähtee kyllä ihan kova meteli ja se kuuluu sisälle asti, sanoo Katja Äijälä, joka on yksi Meri-Lapin ympäristölautakunnalle selvityspyynnön aiheesta jättäneistä.

Selvityspyynnön perusteella lautakunta vaatii nyt voimaloiden omistaja Tuuliwattia mittaamaan myllyjen aiheuttaman melun. Aikaisemmin mittauksia ei ole tehty, sanoo Katja Äijälä.

– Melumallinnukset on kyllä nähty eli se mitä paperilla on suunniteltu. Jotenkin tuntuu, että se kaari loppuu hauskasti tuohon meidän talon nurkalle. Vastaako se sitten todellisuutta, Äijälä ihmettelee.

– Paperilla se vaimenee siihen, mutta jatkuuhan se ääni siitä että onkohan ne mallinnukset nyt niin todellisia.

Lisärakentaminen mietityttää

Äijälää ja Harri Tryykiä mietityttää myös se, että lähialueelle on suunniteltu lisääkin voimaloita.

– Tuohon Löylyvaaran puolelle on tulossa kolme ja sitten Kätkävaaran tien varteen kuusi. Että tässä linnuntietä kolmen neljän kilometrin säteellä on sitten aikamoinen määrä tuulimyllyjä yhdellä alueella, Äijälä luettelee.

– Tuntuu kohtuuttomalta, että tämmöinen yksi pieni kylä tupataan täyteen näitä myllyjä.

Myös valoista aiheutuu Tryykin ja Äijälän mukaan harmia: varsinkin sumuisella säällä vaaleat, vilkkuvat valot näkyvät taloon sisälle asti.

– Kun on sopiva sumuinen sää, niin kun ne vaaleat valot vilkkuu ja se sumu oikein levittää sitä valoa niin nekin niinkuin pirtissä välähtää. Ihan hyvä on, että vaihtavat.

Miten mittausten tulokset voisivat vaikuttaa tuulipuistoon, siihen pariskunta ei laske kovin suuria odotuksia.

– Tuossahan ne on jo kolme vuotta olleet, niin vähän epäilen että ei niille tapahdu mitään, Harri Tryyki pohtii.

Katja Äijälä toivoo kuitenkin, että meluhaittojakin voitaisiin jotenkin vähentää.

– Toivon, että ainakin noita lähimpiä myllyjä voitaisiin kovimmilla tuulilla jarruttaa, että se ainakin se haitallisin melu vähenee. Se olisi semmoinen kohtuullinen vaatimus, Katja Äijälä sanoo.