Oman yrityksen perustaminen on nykyisin helppoa – kunhan on hyvä suunnitelma

Yksinkertaisimmillaan yrittäjäksi voi ryhtyä perustamalla toiminimen. Kun suunnitelmat ovat valmiita, Y-tunnuksen saaminen vaatii vain hieman paperityötä. Osakeyhtiön voi nykyisin perustaa pelkästään netissä.

Toiminimet
Uusi ravintola-alan yrittäjä hallitsee myös esim. elintarvikeviranomaisen-, anniskeluviranomaisen-, rakennusvalvonnan-, pelastustoimen- ja musiikinkäytön lupa-asiat.
Uusi ravintola-alan yrittäjä hallitsee myös esim. elintarvikeviranomaisen-, anniskeluviranomaisen-, rakennusvalvonnan-, pelastustoimen- ja musiikinkäytön lupa-asiat. Arto Veräjänkorva / Yle

Toiminimen perustaminen ei ole rakettitiedettä, ja siihen saa helposti apua. Esimerkiksi Oulun seudun Uusyrityskeskys ry auttaa vuosittain alkuun noin tuhat uutta yritystä. Toimitusjohtaja Alvi Niemelän mukaan puolet näistä on yksinyrittäjiä tai toiminimiä.

– Yrityksen perustaminen kiinnostaa nykyisin paljon ja on vahva trendi Oulun seudulla. Useille se on keino työllistää itsensä, Niemelä sanoo.

Yrityksen perustaminen kiinnostaa nykyisin paljon ja on vahva trendi Oulun seudulla.

Alvi Niemelä

Oman yrityksen suunnitteluvaiheessa on syytä kiinnittää huomiota riittävän leveään asiakaskuntaan. Esimerkiksi vain yhden toimeksiantajan palveleminen voi johtaa jälkikäteen viranomaisarvioon, että kyseessä olikin työsuhde. Yritystoiminnan tunnusmerkistöön kuuluu myös yrittäjäriski, eli yritystoiminnasta koituu kiinteitä kuluja.

Toimitusjohtaja Niemelä huomauttaa, että yritystä ei missään nimessä kannata perustaa mahdollisten etuuksien vuoksi.

– Neuvonnassa kiinnitämme huomiota osaamiseen, jaksamiseen, eläketurvaan ja rahaan. Usein yrityksen alkuvuosina siitä ei pysty nostamaan palkkaa, Niemelä muistuttaa.

Oma kirjanpitäjä alusta asti

Pienen yrityksen ei ole pakko hankkia kirjanpitäjää, mutta suurta apua sellaisesta on jo ennen toiminnan aloitusta. Esimerkiksi mahdollista starttirahaa on osattava hakea jo ennen toiminimen perustamista, ja siihen tarvitaan myös liiketoimintasuunnitelma.

Ison osan toiminimen perustamistöistä voi nykyisin tehdä netissä, Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ja verohallinnon yhteisessä palvelussa www.yrj.fi (siirryt toiseen palveluun) erityisellä Y3-lomakkeella.

Osakeyhtiö on käytännössä ainoa vaihtoehto, jos yrittäjiä on useampia.

Alvi Niemelä

Tässä vaiheessa uusi yrittäjä saa keksiä yritykselleen ainutkertaisen ja havainnollisen toiminimen.

Yrityksen perustamisilmoitus on kuitenkin edelleen jätettävä paperilomakkeella PRH:n kaupparekisteriin, josta uusi yritys saa Y-tunnuksen – yleensä pienen odottelun jälkeen. Runsaan sadan euron maksu on suoritettava etukäteen.

Y-tunnus tarvitaan asioinnissa verottajan kanssa ja sen perusteella yritys voi aloittaa laskuttamisen. Lisäksi maksuttomat ilmoitukset on tehtävä verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakonperintärekisteriin. Ennakkoperintä tarkoittaa, että yrittäjä maksaa ennakkoon veroja arvioitujen vuositulojen pohjalta. Verotoimistoa varten täytetään lomake 4071.

Alvi Niemelän mukaan TE-keskus ja veroviranomaiset ovat viime aikoina tehneet paljon yksinyrittämisen helpottamiseksi.

– Suunnitteluvaiheessa on huomioitava, onko liiketoiminta luvan- vai ilmoituksenvaraista ja onko yritys arvonlisäverovelvollinen, Alvi Niemelä muistuttaa.

Isommat yritykset osakeyhtiömuotoon

Neuvonnassa kiinnitämme huomiota osaamiseen, jaksamiseen, eläketurvaan ja rahaan. Usein yrityksen alkuvuosina siitä ei pysty nostamaan palkkaa.

Alvi Niemelä

Toiminimen kautta voi jo harjoittaa todellista liiketoimintaa. Parhaiten toiminimi soveltuu kuitenkin itsensä työllistäjille, joilla on suhteellisen pienet vuosiliikevaihto ja kiinteät kustannukset. Toiminimen voi myös varsin vaivattomasti halutessaan laittaavälillä pöytälaatikkoon, jos sitä ei tarvitse.

Riskinä toiminimen perustamisessa on etenkin talous, sillä yrityksen riskit ovat toiminimen haltijalle henkilökohtaisia.

Osakeyhtiön perustamiskynnys on madaltunut, osakepääomaksi riittää 2 500 euroa vanhan 8 000:n euron sijaan.

– Osakeyhtiö on käytännössä ainoa vaihtoehto, jos yrittäjiä on useampia, Alvi Niemelä katsoo.

– Usein kuitenkin osakeyhtiötä harkitseva lähtee meiltä toiminimi taskussaan.

Yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa pohtia myös mahdollisten työttömyyskorvausten ja muiden yhteiskunnan etuuksien näkökulmasta. Jo toiminimellä yrittäminen voi vaikuttaa omiin ja puolison etuuksiin.