1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisustaminen aidolla taiteella on helpompaa kuin koskaan – Taiteen nettikaupat yleistyivät

Ainutkertaisen taideteoksen hankkiminen kotiseinälle on helpottunut kun taiteen nettikauppoja on tullut viime vuosina lisää. Suomessa yksi ensimmäisten joukossa oli oululainen Taidesivut.net -sivusto, josta kuvataidetta voi ostaa muutamista euroista ylöspäin.

kulttuuri
Hanna Holopaisen taideteos Susi vuodelta 2015.
Hanna Holopainen

Oululaisella Taidesivut.net –sivustolla kymmenet taiteilijat myyvät taidettaan. Yksi vuonna 2010 perustetun sivuston perustajista oli tuottaja Taija Jyrkäs. Sivustolla on teoksia laidasta laitaan ja ostaja päättää mistä hän pitää ja minkä hän haluaa hankkia. Teoksen hinta voi vaihdella kympeistä tuhansiin.

– Meillä sivustoja ei ole kuratoitu, emme päätä ketä me otamme mukaan, kuka tahansa voi luoda oman sivun eli sinne voi kaikki laittaa omaa taidettaan. Kun taiteilijoita on harrastelijoista ammattitaiteilijoihin, niin myös hinta on hyvin vaihteleva.

Meidän mielestä tälle oli selkeä tilaus. Me ihmeteltiin, että miksi tällaista ei ollut aikaisemmin. Onneksi taidemaailman käsitteet on viime vuosien aikana pehmentyneet ja nykyisin omia teoksia uskalletaan markkinoida ja myydä.

Taija Jyrkäs, tuottaja

Sivuston taiteilijoilta saadun palautteen mukaan taidekauppa käy, toiset myyvät enemmän, toiset vähemmän. Jyrkäs on tyytyväinen siihen, että ihmiset ostavat taidetta luottavaisin mielin pelkkien nettikuvien perusteella.

– Meidän mielestä tälle oli selkeä tilaus. Me ihmeteltiin, että miksi tällaista ei ollut aikaisemmin. Onneksi taidemaailman käsitteet on viime vuosien aikana pehmentyneet ja nykyisin omia teoksia uskalletaan markkinoida ja myydä.

Taidetta pienellä osamaksulla

Aiemmin taideteoksia ostettiin etupäässä gallerioista, joissa hinnat ovat usein korkeampia. Oma lukunsa ovat myös taidemaalarit, jotka ovat myyneet taidetta toreilla tai peräkontista.

Nykyisin netissä toimivia taidekauppoja on jo useita ja niitä tulee koko ajan lisää. Myös taidelainaamot ovat vakiinnuttaneet asemansa.

– Taidelainaamot ovat tuoneet mielettömän konseptin, voit maksaa kuukausittain taiteilijalle pientä summaa. Minulla on itselläni aina joku taideteos maksussa koko ajan. Kympin ja kolmenkin kympin kuukausipanostuksella voit ostaa vaikka minkä näköistä taidetta.

Maksusopimuksia voi tehdä taiteilijoiden kanssa myös suoraan, eikä kaupan tarvitse aina mennä välikäsien kautta.

Aito taideteos kotiseinällä kertoo tarinaa

Jos taideteoksia etsivällä on kotona sopiva paikka teokselle, niin teoksen tilaaminen on hyvä vaihtoehto.

– Antaa vain taiteellisen vapauden taiteilijalle ja tyylinhän näkee jo aikaisemmista teoksista.

Alkuperäisen taiteen ostaminen on hyvä vaihtoehto vaikkapa suurien ketjujen myymille printeille.

– Ihan sama mistä teoksesta puhutaan, niin kaikki teokset ovat uniikkeja, tietenkin löytyy grafiikan vedoksia, mutta niistäkin löytyy omat sävyt ja painojäljet.

Kodin sisustuksessa aito taideteos voi synnyttää ihmisissä myös enemmän vuorovaikutusta. Taija Jyrkäs suosittelee panostamaan aidon taideteoksen ostamiseen.

– Uniikin taiteen tekstuurit ja sävyt ovat aina aivan eri luokkaa, mitä massatuotetun kuvan. Nuorelta taiteilijalta ostettu teos voi olla myös sijoitus, harvoinhan se niin on, mutta niinkin voi käydä.

Uniikin taiteen tekstuurit ja sävyt ovat aina aivan eri luokkaa, mitä massatuotetun kuvan. Nuorelta taiteilijalta ostettu teos voi olla myös sijoitus, harvoinhan se niin on, mutta niinkin voi käydä.

Taija Jyrkäs, tuottaja

Aito taideteos pitää mukanaan aina myös tarinan, Jyrkäs pohtii. Jokotaiteen tekijästä, teoksesta tai siitä missä näyttelyissä teos on aiemmin ollut. Samassa tuottaja huomaa, että taiteen kierrätys voisi olla taiteen nettikaupan seuraava kehitysaskel.

– Itse voisin jo luopua joistakin. Voisin jo laittaa joitain hankintoja kiertoon eteenpäin tai vaihtaa. Ehkä tämä on seuraava juttu mihin panostetaan, Taija Jyrkäs nauraa.

Taidekauppojen kirjo kasvaa

Taidekauppojen kirjo kasvaa koko ajan. Yksi esimerkki on helsinkiläinen Karusoma. Yrityksen omistaja Ville Ruso maalaa valtaosan Karusoma-teoksista, mutta lisäksi myynnissä on muutamia valittuja kotimaisten taiteilijoiden töitä.

Myös Oulun Haukiputaalta käsin pyöritettävä taideovi.com tarjoaa valikoitua taidetta monipuolisesti. Tarjolla on muun muassa veistoksia, valokuvia, kierrätystaidetta ja maalauksia.

Tabulaland on kuratoitu suomalainen kuvataiteen verkkogalleria, jonka ryhmänäyttelyissä esiintyvät niin marginaalista tulevat kuin jo nimekkäämmätkin kuvataiteilijat. Helsinkiläisen sivuston valikoimissa on muun muassa sarjakuvaoriginaaleja ja tatuointitaiteilijoiden maalauksia.

Lue seuraavaksi