Hyppää sisältöön

Muovilla verhoiltu luomupuutarha – "Onhan se ruma, mutta käytännöllinen"

Miten valtaville aloille levitetty musta muovi ja luomuviljely sopivat yhteen? Pohjoisen puutarhoissa ottaa asiasta selkoa. Luvassa myös niksi perunanviljelyyn muovin alla.

Miten musta muovi ja luomu sopivat yhteen? Se selviää tässä Pohjoisen puutarhoissa -jaksossa.
Miten musta muovi ja luomu sopii yhteen? Se selviää tässä Pohjoisen puutarhoissa -jaksossa

Inga Nuojuan puutarhassa Siikajoen Ruukissa kasvaa valtava määrä erilaisia kasveja perennoista hyötykasveihin, puihin ja pähkinäpensaisiin. Yhteisenä nimittäjänä alueella on musta uv-suojattu aumamuovi, jolla Nuojua on verhoillut lähes koko hehtaarin kokoisen pihansa.

– Mietin pitkinä yön tunteina, miten selviän kitkemisestä. Myönnän auliisti, että muovi on todella ruma, mutta sillä saa monivuotiset rikkaruohot tukahdutettua. Se myös estää kuivalla törmällä haihtumista, Inga Nuojua kertoo mustan muovin eduista.

Minä olen laittanut istutettaessa jokaiselle eväät elämän loppukaarelle.

Inga Nuojua

Vanhimmissa osissa puutarhaa muovia ei välttämättä edes huomaa, sillä muovi maastoutuu ajan myötä. Uudet kasvit Nuojua istuttaa muoviin tehtyyn ristiviiltoon.

– Moni kysyy, että millä näitä lannoitetaan ja minä vastaan aina, että ei yhtään millään. Minä olen laittanut istutettaessa jokaiselle eväät elämän loppukaarelle. Käytän hitaasti lahoavia lannoitteita, esimerkiksi sarvilastuja.

Ingan muovivinkki perunanviljelyyn

Inga Nuojuan perunamaakin aloittaa kasvunsa mustan muovin alla. Perunat istutetaan jo varhain, äitienpäivän aikaan.

– Se perinteisesti ainoa aika kun nuoriso käy enää kotona, Nuojua naurahtaa.

Musta muovi kerää lämpöä ja perunat kasvavat sen alla hyvin. Musta muovi otetaan pois, kun perunat nousevat pintaan.

– Muovi otetaan pois pilvisenä päivänä ilta-aikaan, jotta olminkalpeat varret  eivät kärvenny auringon säteilyssä. Muutamassa päivässä perunakasvusto on kirkkaanvihreä.

Nuojuan muovimetodissa hyvänä puolena myös rikkaruohottomuus.

– Jos sinne on jäänyt monivuotisia rikkaruohoja, ne kärsivät voimakkaasti muovin alla ja yksivuotiset rikkaruohot kuolevat kaikki, Nuojua summaa.

Katso lisää Inga Nuojuan vinkkejä muovin alla tapahtuvaan viljelyyn Pohjoisen puutarhoissa –sarjan viidennestä jaksosta.

Pohjoisen puutarhoissa -sarjan aiemmat jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa