Puolustusvoimat: Hävittäjäkaupan hinta-arvio julki ensi keväänä

Puolustusvoimat pyytää viideltä hävittäjävalmistajalta tietoja Hornetit ensi vuosikymmenellä korvaavasta koneesta. Kiinnostusta herätti erityisesti miehittämättömien ilma-alusten sisällyttäminen pyyntöön.

Kotimaa
Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet-pari startissa Bodön tukikohdassa Norjassa
Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet-pari startissa Bodön tukikohdassa Norjassa toukokuussa 2015.ACE

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtajan Kari Rengon mukaan miehittömättömät lennokit lisättiin tietopyyntöön, koska valmistajien mahdollisuutta tarjota uusia ratkaisuja ei haluttu rajoittaa.

Insinööriprikaatinkenraali Renko korostaa, että nykyisen Hornetin tulee korvaamaan jokin miehitetty monitoimihävittäjä.

– Voi olla jotain sellaista uutta, mitä me emme ajatelleet. Tästä syystä me suorastaan kehotamme heitä esittämään sellaisia konsepteja, joissa monitoimihävittäjän suorituskykyä voitaisiin täydentää esimerkiksi miehittämättömillä ilma-aluksilla, Renko perusteli Ylen Radio Suomen Ajantasassa.

Toki miehittämättömien alusten ja järjestelmien määrä ja merkitys kasvaa. Niillä ei kuitenkaan voida tehdä ilmataistelutehtävää vielä useampaan vuosikymmeneen.

Insinööriprikaatikenraali Kari Renko

Yhdysvallat on suunnitellut miehitettyjen hävittäjien korvaamista tulevaisuudessa miehittämättömillä koneilla. Onko se liian kaukaa haettua Suomen hankintaa silmällä pitäen? Suomen puolustusratkaisunhan pitäisi olla uskottava vielä vuoden 2030 jälkeisessä turvallisuusympäristössä.

Kari Renko ei usko, että miehitetyistä hävittäjistä luovutaan lähiaikoina.

– Miehitettyjen ilma-alusten poistumista on esitetty ensimmäisen kerran 1960-luvulla. Toki miehittämättömien alusten ja järjestelmien määrä ja merkitys kasvaa. Miehittämättömiä lennokkeja käytetään jo nyt hyvin eri tehtäviin. Kuitenkin ilmataistelun suorittaminen niillä on osa-alue, johon ei valmistella missään hanketta. Asiantuntijoiden mukaan miehittämättömillä ilma-aluksilla ei voida tehdä ilmataistelutehtävää vielä useampaan vuosikymmeneen.

Renko ei halunnut paljastaa, kuinka paljon monitoimihävittäjät tulevat maksamaan. Suomen historian kalleimman hankintapäätöksen hintahaarukaksi on arvioitu 5–10 miljardia euroa.

– Olemme varsin haluttomia antamaan mitään tarkkoja numeroita, koska niillä on taipumus jäädä elämään. Meilläkään ei ole muuta kuin julkisista lähteistä tai firmoilta saatuja hintatietoja, joihin ei liity mitään sitoumusta. Yksi tietopyynnön tarkoitus onkin kerätä luotettavaa hintatietoa.

Renko kertoi, että ensimmäinen arvio hävittäjäkaupan hinnasta saadaan tietojen analyysin jälkeen ensi vuoden keväällä. Mukana pitää olla koneiden hankintahinnan lisäksi myös niiden ylläpito- ja huoltokulut, koska ne voivat olla jopa kolme kertaa hankintahinnan verran.