1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Auton pesu

Simpsonin autopesulassa ei kysellä kansallisuuksia

Oulussa autopesulaa pitävälle Simpson Leelle työntekijän kotimaalla ei ole merkitystä. Mies palkkaa mielellään esimerkiksi ulkomaalaisia opiskelijoita, sillä tietää heidän työllistymisen olevan muuten vaikeaa.

Auton pesu
Simpson Leen autopesulassa pestään autot käsin
Yle Oulu / Päivi Köngäs

Skotlannista Ouluun muuttanut Simpson Lee on pitänyt omaa Wash & Go -autopesulaa vuodesta 2007 lähtien. Toiminnan kasvaessa myös lisäkäsiparien palkkaamiseen on tullut tarvetta.

Lee työllistää parhaillaan osa-aikaisesti 3-5 ulkomaalaista opiskelijaa.

Pääasia on, että he haluavat tehdä töitä ja ovat valmiita oppimaan ja puhuvat englantia, sillä kommunikoimme englanniksi.

Simpson Lee, yrittäjä

– Pyydän heitä töihin silloin kun minulla on autopesulassa ruuhkaa. He työskentelevät yleensä kahdesta kolmeen tuntia päivässä, joskus viisikin tuntia.

Leen palveluksessa on ollut nuoria miehiä Nigeriasta, Etiopiasta, Hollannista, Saksasta, Slovakiasta, mutta myös Suomesta.

– Työntekijän kansallisuudella ei ole väliä. Pääasia on, että he haluavat tehdä töitä ja ovat valmiita oppimaan ja puhuvat englantia, sillä kommunikoimme englanniksi.

Englannin kielellä pärjää suurimmaksi osaksi myös asiakkaiden kanssa. Varsinkin Leen kanta-asiakkaat hoitavat asioinnin englanniksi, vaikka mies puhuu jonkin verran myös suomea.

Ulkomaalaiset kiitollisia työpaikasta

Vaihto-opiskelijat päätyivät Leen palvelukseen sattuman kautta. Leen tuttava työskenteli kaupungilla kansainvälisten asioiden parissa ja hän kysyi, olisiko tällä tarvetta osa-aikaiselle työntekijälle. Sen jälkeen työntekijöitä on ollut useita.

Poikia on juoksutettu luukulta luukulle ja joskus he turhautuvat suomalaisten tapaan hoitaa asioita.

Simpson Lee, yrittäjä

Uudet työntekijät löytyvät puskaradion kautta, kun Suomesta poislähdössä olevat kertovat työpaikasta kavereilleen.

Leen mielestä ulkomaalaisten palkkaaminen ei ole vaikeaa. Tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja verokortti. Sen sijaan työntekijöille papereiden saaminen on Leen mukaan ollut välillä työlästä.

– Poikia on juoksutettu luukulta luukulle ja joskus he turhautuvat suomalaisten tapaan hoitaa asioita. Mutta Suomessa kaikki asiat täytyy hoitaa kunnolla.

Työntekijöitä Leelle on kuitenkin aina löytynyt. Lee palkkaa nuoria ulkomaalaisia mielellään, hän tietää, kuinka vaikeaa heidän on saada työtä Suomesta.

– Tämä on win-win-tilanne molempien kannalta.

Lue seuraavaksi