PAM suosittelee: Usein ryöstetyissä pikkumyymälöissä ei pitäisi työskennellä yksin

Jos yksi myymälä on usein ryöstäjien kohteena, tulisi työnantajan ottaa tämä huomioon turvallisuussuunnittelussa, muistutetaan Palvelualojen ammattiliitto PAMista lakiin vedoten. Joensuussa puukotettiin yksinään työskennellyttä elintarvikeliikkeen myyjää torstai-iltana.

Kotimaa
Rantakylän Siwa Joensuussa
Heikki Haapalainen / Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAMissa ollaan järkyttyneitä joensuulaisessa elintarvikeliikkeessä tapahtuneesta myyjän puukotuksesta. Rantakylän kaupunginosassa sijaitsevassa myymälässä on tapahtunut useampi ryöstö tai ryöstön yritys aiemminkin, kerrotaan poliisista.

Kylkeen ja käteen puukotettu miesmyyjä oli työpaikallaan yksin. Myyjä loukkaantui vakavasti, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

PAMin mielestä työnantajan velvollisuus olisi pitää riskialttiissa myymälässä kahta työntekijää. Jos kaupassa on vain yksi myyjä, se laskee ryöstäjän kynnystä varsinkin hiljaisina aikoina, kun asiakkaita on vähän, muistuttaa työympäristöasiantuntija Erika Kähärä.

– Toivomus on tietenkin, että kukaan ei joutuisi olemaan yksin. Varsinkin tässä Rantakylän kaupassa on syytä jonkin aikaa välttää yksintyöskentelyä. Puukotetun myyjän on saatava fyysisten vammojensa hoidon jälkeen heti jälkihoitoa traumatilanteeseen, sanoo Kähärä.

Väkivalta läsnä yhä useammin asiakaspalvelussa

Väkivaltaisuuden lisääntymisestä on muutenkin viitteitä palveluammateissa, muistuttaa Erika Kähärä.

– Työnantajan täytyy ottaa tilanne todesta ja ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. On harhaluulokin, että yksintyöskentely olisi kaikissa tilanteissa sallittua. Itse asiassa työturvallisuuslaki sanoo, että jos vaara on liian suuri, työnantajan on käytettävä kaikki mahdolliset keinot riskin estämiseksi.

Ruotsissa on hyvin paljon suosiota saavuttanut suljettu kassajärjestelmä, jossa myyjälläkään ei ole mitään pääsyä rahoihin.

Erika Kähärä

Kaupat varautuvat ryöstöihin muun muassa hälytysnapeilla, valvontakameroilla ja aikaviivelippailla. Aikaviivelipasta modernimpi keksintö on niin sanottu suljettu kassasysteemi.

– Ruotsissa on hyvin paljon suosiota saavuttanut suljettu kassajärjestelmä, jossa myyjälläkään ei ole mitään pääsyä rahoihin. Sellaista kassaa on ihan turha ryöstää, sanoo PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä. Poliisi jatkaa kaupan ryöstön tutkintaa. Täysi-ikäinen, mutta nuori joensuulaismies ryösti torstai-iltana Rantakylän Venetiellä sijaitsevan Siwa-myymälän. Poliisi sai tekijän kiinni pian välikohtauksen jälkeen.