Sähkötaulut ja riistakamerat – siinä operaattorien uusimmat toiveasiakkaat

Suurimmat matkapuhelinoperaattorit odottavat koneiden välisestä viestinnästä reipasta kasvua. Kännykkäliittymien määrä ei voi juuri nousta nykyisestä 9,5 miljoonasta. Sen sijaan etäkäytettävien sähkömittarien ja riistakameroiden vaatimien liittymien määrän on kovassa kasvussa.

talous
Riistakamera puussa.
Sari Ursin / Yle

Yle Uutiset kertoo, että perinteisten kännykkäliittymien myynnin kasvu on pysähtynyt. Sen sijaan erilaisten laitteiden etäkäyttöön tarvittavien M2M (machine to machine) –liittymien määrä jatkaa viime vuosina nähtyä reipasta kasvuaan. Viime vuonna niiden määrä nousi seitsemän prosenttia 1,1 miljoonaan kappaleeseen.

Elisan ja Telia-Soneran mukaan m2m-liittymien suurin käyttäjä ovat sähköyhtiöt ja niiden etäluettavat sähkömittarit. Myös taksimittarit, erilaiset automaatit ja pysäköinti ovat tärkeimpiä koneliittymien käyttökohteita.

Koneliittymät ovat kasvussa, mutta operaattorien suoranaiseksi kultakaivokseksi niitä ei voi ihan vielä luonnehtia. Elisan hankejohtaja Markku Hollströmin mukaan liittymien hinnat lähtevät muutaman euron kuukausitaksasta.

– Toisaalta kasvun voi odottaa jatkuvan tasaisesti nykyistä seitsemän prosentin vauhtia.

Suomessa sähkömittareita on etäluettu jo vuosia ja siinä Suomi on jopa maailman edelläkävijä, sanoo Hollström.

Ruotsissa kuitenkin koneliittyminen määrä on ylittänyt jo kuuden miljoonan rajan. Telia-Soneran kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlammen mukaan niitä käytetään erityisesti autoissa. Verkon kautta autoon voi saada päivityksiä ja uusia ominaisuuksia.

Nopeampaa kasvua Ahvenlampi odottaa, kun asioiden internet (IoT) pääseen kunnolla vauhtiin. Mahdollisuuksia aukeaa liikenteessä ja vaikka maataloudessa. Toisaalta rinnalle on tulossa muutakin tekniikkaa, jossa ei tarvita sim-kortteja.

Erilaisten sensorien halventuminen ja akunkestojen pidentyminen jopa vuosiin antaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi maataloudessa eläinten tai metsän seurantaan.

– Niitä pikku nappisensoreita voi olla joka paikassa – käyttömahdollisuuksia alkaa olla valtaisasti.

Operaattorit ja myös Viestintäviraston Joonas Orkola odottavat IoT:lta paljon.

– Tästä voi olla lähiaikoina suurtakin kerrottavaa.