1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksan autotehtaat kutsuvat satojatuhansia autoja korjattaviksi

Saksan suurimmat autonvalmistajat kutsuvat vapaaehtoisesti takaisin suuren määrän autoja, Volkswagenin päästöskandaalin jälkimainingeissa. Kaikkiaan 16 automerkin kanssa on ongelmia, sanoo Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt.

talous
Audeja rivissä.
Armin Weigel / EPA

Saksalaiset autonvalmistajat kutsuvat takaisin noin 630 000 dieselautoa. Autojen pakokaasupäästöjä hallitseva järjestelmä on tarkistettava.

- Takaisinkutsu koskee Porscheja, Volkswageneita, Opeleita, Audeja ja Mercedeksiä, vahvistaa liikenneministeri Dobrindt.

Dobrindt luetteli, että ongelmia on myös ei-saksalaisia merkkejä kuten Alfa Romeota, Chevroletia, Daciaa, Fiat, Nissania ja Suzukia. Hänen mukaansa Saksan hallituksella ei ole valtuuksia ryhtyä samanlaisiin toimiin niitä kohtaan kuin saksalaisia automerkkejä vastaan.

Saksassa on tehty laaja tutkimus autojen pakokaasupäästöistä sen jälkeen kun paljastui, että Volkswagen oli huijannut päästötesteissä. Tutkimuksen tulokset julkistetaan tänään perjantaina

Autotehtaiden on korjattava laite, joka sammuttaa autojen typpioksidipäästöjä hillitsevän laitteiston tietyissä lämpötiloissa.

EU-säädöstö sallii, että saastepäästöjä vähentävä laitteisto sammuu, sillä sen pysyminen käynnissä kaikissa olosuhteissa voisi vaurioittaa auton moottoria. Viranomaisllla on kuitenkin epäilys, että autonvalmistajat ovat voineet väärinkäyttää tätä säädöstä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi