Aseistetut lennokit tukemaan Suomen ilmatorjuntaa – Muuttuuko Suomen puolustusdoktriini, puolustusministeri Niinistö?

Tekniikan kehittymisen vuoksi miehittämättömien lennokkien hyödyntäminen olisi Suomelle mahdollista 2020- ja 30-luvuilla, arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö.

politiikka
Jussi Niinistö
Jussi NiinistöYle

Suomen taivaalla saatetaan ensi vuosikymmenellä nähdä Ilmavoimien hävittäjien tukena miehittämättömiä lennokkeja.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos pyytää viideltä hävittäjävalmistajalta ratkaisuja, joilla voidaan korvata nykyään käytössä olevat Hornet-hävittäjät, joiden on määrä poistua käytöstä vuodesta 2025 alkaen.

Uutta on se, että Suomi on liittänyt mukaan tarjouspyynnön raskaasti aseistettujen miehittämättömien lennokkien hankkimisesta.

Muuttuuko Suomen puolustusdoktriini suhteessa hävittäjähankintoihin, puolustusministeri Jussi Niinistö, PS?

– Kyllä Suomen tärkein ratkaisu on, että saamme HX-hankkeen eli Hornetin seuraajahankkeen maaliinsa ja riittävän määrän [miehitettyjä] monitoimihävittäjiä. Lennokit ovat tukemassa kokonaisuutta yhdessä ilmatorjunnan kanssa.

Jussi Niinistö toteaa, että teknologian kehityksen seuraaminen kuuluu puolustushallinnon tehtäviin.

– Lennokkitekniikka kehittyy kaiken aikaa. Kun suunnittelemme pitkän tähtäimen puolustusta eli puhumme 2020- ja 2030-luvun tarpeista, voi olla että lennokkitekniikan kehittyminen antaa uusia vastauksia kehittää ilmapuolustustamme.

Voiko Suomella käytössä oleva lennokki torjua tulevaisuudessa vihollisen hävittäjiä?

– Pitäisin tätä Suomen kaltaisissa oloissa vielä jokseenkin epäselvänä. Tulevaisuudessa toki kaikki on mahdollista, mutta ei ehkä ihan lähitulevaisuudessa, Niinistö sanoo.

– On olemassa maita, jotka aikovat vahvasti panostaa lennokeihin. Esimerkiksi Iso-Britannia katsoo, että osa hävittäjätorjunnasta voidaan korvata miehittämättömillä lennokkeilla 2030-luvulla.