1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tshernobylin onnettomuus teki Ylen kirjeenvaihtajasta ydinvoiman vastustajan

Yrjö Länsipuro työskenteli Yleisradion Moskovan-kirjeenvaihtajana, kun Tshernobylin ydinvoimala räjähti. Nyt 30 vuotta myöhemmin Länsipuro sanoo karsastavansa edelleen ydinvoimaa.

Kuva: YLE / Timo Sipola

Yrjö Länsipuro työskenteli Yleisradion Moskovan-kirjeenvaihtajana vuosina 1981-87. Vuonna 1985 Neuvostoliiton Kommunistisen puolueen pääsihteeriksi eli Neuvostoliiton johtajaksi tuli Mihail Gorbatsov.

– Kun menin Moskovaan 1981 tiedon saanti Neuvostoliitossa oli todella kiven alla, Gorbatsovin aikaan asiat alkoivat muuttua, Länsipuro muistelee.

Kun Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui Ukrainassa lauantaina 26. huhtikuuta, Länsipuro oli Moskovassa. Länsipuro sen enempää kuin muutkaan Moskovassa eivät tienneet asiasta mitään.

– Neuvostoliitossa ei ollut tapana informoida tällaisista asioista nopeasti, Länsipuro sanoo.

Neuvostoliitossa ei tiedetty asiasta mitään

Yrjö Länsipuro sai tietää Tshernobylin onnettomuudesta Suomesta käsin. Kirjeenvaihtajalle soitettiin Pasilasta, ja pyydettiin selvittämään onko Neuvostoliitossa sattunut ydinvoimalaonnettomuus. Suomeen tieto oli tullut ensiksi Ruotsista.

– Kesti kauan aikaa ennen kuin Neuvostoliitossa alkoi tulla tietoa onnettomuudesta, ja aluksi sitä tuli tipottain, Yrjö Länsipuro muistelee.

Yrjö Länsipuro. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Länsipuron mukaan oli pettymys, että Gorbatsovin ajama glasnost eli avoimuus-politiikka ei toiminutkaan Tshernobylin onnettomuuden aikana.

– Tässä kohtaa se loksahti täysin jumiin. Kesti neljä kuukautta ennen kuin saatiin julkisuuteen onnettomuuden varsinainen syy.

Yrjö Länsipuron mukaan Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus vahvisti Gorbatsovin asemaa ja glasnostia, avoimuutta.

– Kyllä lopputulos oli se, että Tshernobylin onnettomuus vaikutti Neuvostoliiton romahdukseen, Länsipuro sanoo.

Ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen tietoa alkoi Neuvostoliitossa liikkua muissakin asiossa vapaammin.

Tshernobylin onnettomuus vaikutti Neuvostoliiton romahdukseen.

Yrjö Länsipuro

– Se oli toimittajan kannalta riemuisaa aikaa, kun joka päivä saattoi lukea lehdistä sellaista, mistä aiemmin ei oltu kirjoitettu mitään, Länsipuro sanoo.

Ei ydinvoimalle

Tshernobylin onnettomuus on historian suurin ydinvoimalaonnettomuus. Sen syy oli useiden sekä inhimillisten että teknisten virheiden ja sattumusten summa. Länsipuron mukaan neuvostoliittolaisella asenteella oli myös sormensa pelissä.

Henkilökunta teki voimalassa määräaikaishuollon aikana kokeen, johon sillä ei ollut lupaa eikä kykyä kokeen suorittamiseen. Lopputuloksen tiedämme.

En ole edelleenkään ydinvoiman kannattaja.

Yrjö Länsipuro

– Loppujen lopuksi Tshernobylissä ei ollut kyse tekniikan pettämisestä vaan siitä, että haluttiin tällaisella kokeella osoittaa, että me ollaan näin hyviä ja se meni pieleen kun ei oltu otettu kaikkia asioita huomioon, Länsipuro sanoo.

Yrjö Länsipuro sanoo, että kolmenkymmenen vuoden takainen ydinvoimalaonnettomuus vaikuttaa hänen ajatusmaailmaansa yhä.

– En ole edelleenkään ydinvoiman kannattaja. Ja tämä ydinvoima mitä ollaan tuomassa Suomeen, niin suhtaudun siihen suurella epäilyksellä.

Turun yliopisto järjesti perjantaina 22. huhtikuuta seminaarin "Ytimen varjossa - 30 vuotta Tshernobylistä". Yrjö Länsipuro oli yksi seminaarin puhujista. Taltion seminaarista löydät Yle Areenasta.