1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hamina

Johtamistaidot kiinnostavat maastopukuisia naisia – liki 350 henkilöä mukana naisten valmiusharjoituksessa

Naiset haluavat johtopaikoille. Näin arvelee valtakunnallisen naisten valmiusharjoituksen johtaja Mervi Liimatainen sen perusteella, että valmiusharjoituksen suosituin kurssi oli johtamistaidot. Koulutusta on kuitenkin vähän tarjolla.

Naisia menossa Ilmoittautumaan Varvara 2016 -valmiusharjoitukseen Kuva: Juha Korhonen / Yle

Haminan Reserviupseerikoulu täyttyy tänä viikonloppuna naisista, kun noin 350 naista eri puolilta Suomea osallistuu Varvara 2016-valmiusharjoitukseen.

Naisten Valmisliiton organisoimia naisten valmiusharjoituksia järjestetään kaksi vuodessa. Haminassa perjantaina käynnistynyt harjoitus täyttyi poikkeuksellisen nopeasti. Suosituimmat kurssit olivat täynnä jo viisi minuuttia ilmoittautumisen alkamisesta.

– Ykkönen oli johtamistaidot. Naiset ihan selvästi haluavat johtopaikoille, mutta tällä hetkellä tällaista koulutusta ei ehkä ole tarpeeksi tarjolla, pohtii harjoituksen johtaja Mervi Liimatainen.

– Myös maastotaidot -kurssi oli suosittu, samoin etsintä- ja katuturvallisuuskurssi, jossa opetellaan itsepuolustustaitoja.

Varvara 2016 -harjoituksessa opetellaan arjen turvallisuustaitoja. Se on osa Naisten Valmiusliiton NASTA-harjoituksia, joiden tarkoituksena on antaa naisille perusvalmiuksia arjen kriisitilanteisiin.

"Reippaita ja esimerkillisiä naisia"

Naisten valmiusharjoitukseen voi osallistua kuka tahansa mistä tahansa Suomesta. Haminassa nuorin mukana oleva on 15-vuotias ja vanhin tiettävästi noin 70-vuotias. Tavallisesti harjoituksiin osallistuvista noin puolet on ensikertalaisia ja puolet on käynyt harjoituksissa jo aiemmin.

Naisten valmiusharjoitus käynnistyi Haminassa perjantaina. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Yksi jo useamman kerran valmiusharjoitukseen on tamperelainen Satu Mansikkamäki, joka osallistuu Haminassa johtamistaidot -kurssille.

– Maanpuolustustyö on minulle tärkeää. Tämä on myös mukava irtiotto arjesta, lisäksi täällä tapaa aina uusia ihmisiä ja oppii mielenkiintoisia uusia asioita.

Lohjalta Haminaan saapunut Esteri Hyyryläinen osallistuu tänä viikonloppuna valmiusharjoitukseen jo viidettä kertaa.

– On mukava olla täällä. Täällä on hyvä yhteistyöhenki ja reippaita, esimerkillisiä naisia.

Naiset pukeutuvat harjoituksen ajaksi maastopukuun, mitä myös Esteri Hyyryläinen odotti innolla perjantaiaamuna Haminassa.

– Ehkä se tuo sitä yhteistyöhenkeä ja on myös paljon mukavampi liikkua niissä vaatteissa. Varustuksen lisäksi odotan tältä viikonlopulta uusiin ihmisiin tutustumista ja uuden oppimista.

Pakata ei paljoa tarvitse

Myös Varvara 2016-harjoituksen johtaja Mervi Liimatainen tietää, että maastoasu on naisille helppo varustus ja helpottaa pakkaamista viikonloppua varten.

Naiset ihan selvästi haluavat johtopaikoille, mutta tällä hetkellä tällaista koulutusta ei ehkä ole tarpeeksi tarjolla.

Mervi Liimatainen

– Ei tarvitse pakata paljon muuta kuin yövaatteet. Ja kun me naiset pähkäilemme, ainakin allekirjoittanut välillä pähkäilee, että mitähän minä otan mukaan, niin nyt ei tarvita paljon muuta kuin kengät.

Liimatainen näkee valmiusharjoitukset merkittävänä suomalaisen, vapaaehtoisen maanpuolustustyön kannalta ja valmiusharjoitukset ovat siinä iso asia. Hän uskoo, että naiset saavat paljon eväitä mukaan Haminasta.

– Uskon, että he ovat saaneet hyvän viikonlopun ja lähtevät iloisena kotiin, mukana uusia tietoja ja taitoja ja uusia tuttavuuksia. Toivomme myös, että jonain päivänä he ovat tällaisessa harjoituksessa kouluttajina.