1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kaksi ja puoli kilometriä penkkipuita – Olympiastadionin penkit muuttuvat pihakalusteiksi

Helsingin Olympiastadionin vanhoista penkeistä jalostetaan uusiokalusteita Lahdessa. Kalustemyynnin tuotolla tuetaan Stadionin remonttia ja uusien istuinten hankkimista.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Olympiastadionin vanhoja penkkejä on rakenneltu uusiksi lahtelaisessa tehdashallin nurkkauksessa vuodenvaihteesta lähtien. 

Materiaalia on kahden ja puolen kilometrin verran ja penkkipuista tehdään 2 200 kalusteen erä kevään aikana. Määrä on yli nelinkertaistunut alkuperäisestä suunnitelmasta.

Lahtelainen hienopuuseppä, Ebonia Designin Markku Tonttila päätti siirtää urakan omasta verstaastaan isompiin tiloihin, kun tajusi sen mittavuuden.

– Tapio [Anttila] kysyi, lähtisinkö mukaan muutaman kalusteen valmistukseen – ja nyt sitä sitten ollaan naimisissa tämän kanssa koko kevät. Muut työt olen suosiolla siirtänyt kesälle.

Tonttilan mukaan materiaali on lehtikuusta ja tiheäkasvuista mäntyä.  Puu on kestänyt hyvin ajan hammasta ja sään vaihteluita.

Penkkejä on uusittu matkan varrella, eivätkä kaikki penkkipuut ole samalta ajalta. Juuri se tuo haasteita tekijöille.

Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

– Yleensä teen tilauskalusteita stabiilista ja tasalaatuisesta materiaalista. Näissä jokainen nippu on yksilöllinen.

Ajan patinaa ja suuria tunteita

Muotoilija Tapio Anttila kertoo, että hän halusi ennen kaikkea tehdä kunniaa vanhalle materiaalille, paikkanumeroita myöten.

– Ideana oli, että ajan patina saa näkyä. Kevyt metallirunko on pelkistetty ja anonyymi, se tuo kontrastia puulle. Myönnytyksiä olen tehnyt sen suhteen, että selkänojaa on kallistettu ja istuinosaa levennetty istuinmukavuuden lisäämiseksi. Mutta kyllä näissä 1950- ja 1960-luvun henkeä on.

Penkeissä ei ollut alun perin selkänojia.

Tapio Anttila

Tekijät ovat saaneet projektin aikana paljon palautetta ja yhteydenottoja kentältä.

– Kaikin puolin tunteita herättävä projekti. Moni on halunnut kertoa oman tarinansa, miehet kertovat. 

Yleisöltä saatu tieto on muun muassa se, että selkänojia ei alkuperäisiin penkkeihin kuulunut.

– Selkänojat lisättiin kansainvälisten urheiluorganisaatioiden vaatimuksesta. Istuinselän kaari merkkaa numeroinnin ohella istujan paikan, Anttila valottaa.

Uusiokalusteita esitellään tämän kuun ajan lahtelaisessa Pro Puu Galleriassa.

Kuva: Heikki Kiseleff / Yle