Poliisi ei yleensä ehdi tutkia pyörävarkauksia – rikosilmoitus kannattaa silti tehdä

Poliisitarkastaja Tommi Rehn myöntää, ettei poliisilla ole yleensä mahdollisuutta tutkia pyörävarkauksia. Usein varastettuja pyöriä tulee kuitenkin vastaan. Niitä ei pystytä palauttamaan omistajilleen ilman rikosilmoitusta.

Kotimaa
Hylätyt pyörät
Polkupyöriä on jätetetty Rovaniemen rautatieaseman kaikille sivustoille.Meri Marjala / Yle

Suomessa varastetaan kymmeniä tuhansia polkupyöriä joka vuosi. Moni kärsii vahingon nahoissaan eikä vaivaudu ilmoittamaan siitä poliisille. Eihän poliisi ehdi pyörää etsiä kuitenkaan. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Rehn myöntää tämän olevan totta. Rikosilmoitus kannattaa hänen mukaansa silti ehdottomasti tehdä.

– Yksittäisiä polkupyörävarkauksia ei juurikaan ole mahdollista tutkia. Mutta usein poliisi löytää esimerkiksi kotietsinnän yhteydessä useita polkupyöriä. Niiden omistajaa ei pystytä selvittämään, ellei rikosilmoitusta ole tehty.

Omistajan selvittäminen on vaikeaa myös sellaisissa tilanteissa, että ilmoituksessa ei ole kerrottu riittäviä tuntomerkkejä pyörästä.

– Pyörästä kannattaa ottaa valokuva. Myös runkonumero on hyvä kirjoittaa ylös.

Joskus poliisi jahtaa pyörävarkaitakin

Tommi Rehn kertoo, että joskus rikosilmoitus voi käynnistää myös tutkinnan.

– Jos joltain alueelta häviää vaikka 20 jopoa, alkaa se kiinnostaa. Silloin alueelle voidaan kohdentaa valvontaa tai aloittaa muuta tutkintaa.

Rikosilmoituksen voi tehdä muun muassa netissä tai käymällä paikan päällä poliisilaitoksella.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus