Tuhat uutta kesätyöpaikkaa teineille – kunnianhimoinen kampanja madaltaa työllistämisen kynnystä

Oulussa on käynnistynyt kesäduuni-kampanja, jossa haetaan tuhatta kesätyöpaikkaa Oulun seudun nuorille. Tavoitteena on kasvattaa teinit työntekoon ja tarjota mahdollisimman monelle kaivattu kesätyöpaikka.

Kotimaa
Nuoria kesätöissä Joensuun skeittiparkkilla.
Esa Huuhko / Yle

Heidi Alariesto toimii Sijaishaltija Oy:n yrittäjänä ja on kesäduuni-kampanjan ideoija ja vetäjä. Kunnianhimoinen tavoite on löytää Oulun seudun nuorille tuhat kesätyöpaikkaa kampanjan avustuksella.

– Olemme haastatelleet jo 100 ihanaa oululaista nuorta. Yritämme löytää kaikille kesätyön, jotta nuoret oppisivat tarvittavia työelämätaitoja. Samalla helpotamme yrittäjän työtä: etsimme nuoret valmiiksi ja koulutamme heitä noudattamaan työelämän pelisääntöjä. Tarkoitus on madaltaa nuorten työllistymisen kynnystä, kertoo Heidi Alariesto.

Tämä antaa hyviä valmiuksia loppuelämää varten, työelämä kun alkaa kesätöistä.

Heidi Alariesto

15–17 vuoden ikäiset nuoret tekevät kuuden tunnin työpäiviä ja palkkaa maksetaan 360 euroa, eli TES:in mukainen palkka. Rekrytointiyritys hoitaa työsopimuksen, vakuutukset ja muut työnantajavastuut. Osa nuoren tuloista haetaan kaupungin kesätyösetelin kautta.

– Ei tästä kampanjasta huonoja puolia löydä, nuoret pääsevät töihin jo alaikäisinä ja oppivat tarvittavia työelämän pelisääntöjä. Olemme saaneet yritysten lisäksi noin 30 perhettä mukaan työllistämistoimintaan. Monet perheet ovat jo tilanneet lapsenvahdin kesäksi kotiin. Kyllä tämä antaa hyviä valmiuksia loppuelämää varten, työelämä kun alkaa kesätöistä, summaa Alariesto.

Nuoret pystyvät moneen

Kysytyimpiä palveluita ovat olleet lastenhoito, siivoustyöt ja erilaiset pihatyöt. Myös kaupan alan yritykset ja pienteollisuusyritykset ovat lähteneet hyvin mukaan nuorten työllistämiseen.

– Ihan hyvin olemme aikataulussa. Tällä hetkellä tarjolla on 162 työpaikkaa, mutta kesätyöntekijöitä meillä on vasta sata. Viime kesän Rovaniemeltä saatujen kokemusten perusteella työpaikkoja tarjotaan vielä kesälläkin, muun muassa taloyhtiöt tarvitsivat nuoria maalaushommiin. Olemme whatsupin ja facebookin avulla nuoren tavoitettavissa, jos hän kaipaa apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Työt alkavat kahdeksalta, niin paikalla ollaan jo kymmentä vaille kahdeksan.

Heidi Alariesto

Kaikki työnhakijat haastatellaan henkilökohtaisesti. Työhaastattelussa kysytään esimerkiksi hakijan harrastuksista ja pyydetään kuvaamaan omaa luonnetta. Tärkeä kysymys on myös se, missä tehtävässä nuori toivoo olevansa kahdeksan vuoden kuluttua?

– Kun soitan yrityksiin, niin aika usein vastataan, että nuoret eivät osaa tehdä meidän hommia. Mutta kun asiasta keskustellaan niin selviää, että nuoret ovat itse asiassa sopivia vaikkapa asiakasrekisterien päivittämiseen, myyntityöhön ja markkinointiin, lisäksi nuoret osaavat hoitaa kuntoon yrityksen sosiaalisen median sivustot. Eilen jututin kahta 16-vuotiasta, jotka osasivat hitsata, Alariesto innostuu.

Viime kesänä kesäduuni-kampanja työllisti 230 nuorta Rovaniemellä, ja heistä 10 prosenttia sai kahden viikon jälkeen lisätöitä yrityksistä.

– Kun nuoret lähtevät kesätöihin ja työt alkavat kahdeksalta, niin paikalla ollaan jo kymmentä vaille kahdeksan. Opetamme nuoria tervehtimään työkavereitaan, katsomaan heitä silmiin ja tekemään työnsä hyvin. Poissaolopäivästä vaaditaan ilmoitus ja siitä pitää saada todistus omalta tiimiltä. Näitä asioita ei opita enää automaattisesti, naurahtaa Heidi Alariesto.

TE-toimisto näyttää kampanjalle vihreää valoa

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palveluesimies Virpi Sammalkangas pitää nuorten kesäduuni–kampanjaa hyvänä asiana, vaikka toivookin työttömille nuorille pitempiaikaisia työsuhteita.

Tämä on hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan työelämää ja saada kaivattua työkokemusta.

Virpi Sammalkangas

– Kymmenen työpäivää on suhteellisen lyhyt aika, mutta on se parempi kuin jäädä ilman kesätöitä. Tämä on hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan työelämää ja saada kaivattua työkokemusta. Monelle opiskelijanuorelle kymmenenkin työpäivää voi riittää hyvin, jos haluaa pitää kesälomaakin. Toivottavasti nuoret innostuvat ottamaan yhteyttä palvelun tarjoajaan, pohtii Virpi Sammalkangas.

15–17 vuoden ikäiset teinit voivat hakea kesätyöpaikkaa www.pikaduuni.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivustolta. Työpaikkoja on tarjolla tällä hetkellä 160 ja hakijoita on vasta sata.

Sijaishaltija Oy rakentaa kymmenen vuoden tähtäimellä isoa nuorten pikaduuni -verkostoa, jossa tarjolla on ympäri vuoden helppoja keikkatöitä. Tarkoituksena on tulla Ouluun työllistämään paikallisia nuoria pysyvästi.