Kansalaisaktiivi tarjoaa ilmaistyötä arvopatsaiden valaisussa – Pori nihkeänä

Porilainen kansalaisaktiivi haluaa valaista Porin raatihuoneen arvokkaat patsaat tarvittaessa ilmaiseksi. Kaupungin virkamiehet suhtautuvat ilmaistyötarjoukseen nihkeästi.

Pori
Raatihuoneen patsaat
Yle

Porin raatihuoneen patsaat halutaan valaista. Asiasta on tehnyt aloitteen kansalaisaktiivi Markku Tanttinen, joka oli muutama vuosi sitten keskeisessä roolissa, kun sinkkiveistoksia korjattiin.

Tanttinen katsoo, että vuonna 2014 raatihuoneen katolle palautetut veistokset pitäisi valaista hämärään aikaan. Hänen mielestään patsaat jäävät liian suuren osan vuodesta näkymättömiin hämärän takia. Kustannukset jäisivät Tanttisen mukaan joihinkin satoihin euroihin.

– Jos tätäkään rahaa kaupungilta ei löydy, voin antaa sen omistani ja tehdä koko työn itse. Patsasprojektin yhtenä toteuttajana ja vieläpä ilmaisena sellaisena minulla on tarkka tieto miten asia toteutetaan, Tanttinen sanoo

Jos kaupungilta ei löydy rahaa, voin antaa sen omistani ja tehdä koko työn itse.

Kansalaisaktiivi Markku Tanttinen

Ei ilmaiseksi

Porin taidemuseon johtaja Esko Nummelin ei pidä valaisua välttämättömänä, joskin hän toteaa, että sille ei ole estettä. Sen sijaan kaupunginarkkitehti Pentti Klemetti arvioi että veistosten valaiseminen olisi Porin kaupunkikuvan kannalta erinomainen asia, joka antaisi mahdollisuuksia koko kaupungin markkinoinnille.

Kaupunginarkkitehti ei kuitenkaan hyväksy ajatusta, että Tanttinen tekisi valaisutyöt itse ja ilmaiseksi.

– Kohteen suuren rakennushistoriallisen arvon takia tehtävä ei kuitenkaan sovi talkooperiaatteella tehtäväksi tee se itse -asennukseksi, Klemetti sanoo.

Ohjausryhmässä tarvitaan veistotaiteellista, rakennushistoriallista, arkkitehtonista ja mielellään myös valotaiteellista osaamista.

Kaupunginarkkitehti Pentti Klemetti

Oma projekti suunnitteilla

Kaupunginarkkitehti esittää, että valaisua varten perustetaan oma projekti. Suunnittelutyöt pitää hänen mielestään antaa ammattitaitoiselle valaistussuunnittelijalle.

– Porilaisittain poikkeuksellisen merkittävän rakennuspaikan vuoksi hankkeen suunnittelijan tueksi olisi syytä perustaa ohjausryhmä. Ohjausryhmässä tarvitaan veistotaiteellista, rakennushistoriallista, arkkitehtonista ja mielellään myös valotaiteellista osaamista, Klemetti sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus esittääkin, että veistosten valaisuun etsitään rahaa mahdollisesti vuoden 2017 budjettiin.

Veistokset ovat olennainen osa Carl Ludvig Engelin suunnittelemaa Porin raatihuonetta. Ne sijoitettiin paikalleen raatihuoneen korjaustöiden aikana vuonna 1891, kun palossa tuhoutunut Engelin torni korvattiin J. E. Stenbergin suunnittelemalla palotornilla.