Matkailukesä myydään varhain – taantuma karsii mattimyöhäiset

Taloudellinen taantuma suitsii ulkomaanmatkailua, mutta saa kiertämään kotimaata. Kukkaronnyörejään kiristäneet kesälomailijat varaavat suven huvit hyvissä ajoin ja harkiten.

Kotimaa
Kesämökki.
Arja Lento / Yle

Tiukka taloustilanne saa lomailijat pysyttelemään kotimaan rajojen sisäpuolella. Pirkanmaalle Suomen suvessa matkaavia houkutellaan tutuin, hyväksi todetuin tavoin.

– Valttimme kiteytyvät neljään k:hon, jotka ovat kulttuuri, kakarat, kauppa ja kokoukset, linjaa Tredean matkailujohtaja Pirjo Puukka.

Väkeä vetävät eritoten teatteri ja lapsiperheille suunnatut huvipaikat.

Kaupunkielämän ohella kysyntää riittää luonnonläheisen, perinteisen majoitustilan palveluille. Ikaalisissa Kauppilan tilalla taantuma näkyy lähinnä asiakkaiden varauskäyttäytymisessä.

– Nyt pohditaan hyvin tarkkaan, mitä ostetaan. Puhelin soi, kun nähdään säätiedotuksista, millaista keliä on luvattu millekin viikolle. Jos on huono sää, ei tulla ollenkaan, sanoo tilan isäntä Kalle Kauppila.

Pääsääntöisesti majoituspaikat kuitenkin myydään varhain, jopa vuotta ennen lomaa.

– Nykyään tulee vähemmän ja vähemmän mattimyöhäisiä.

Venäläisturistien virta ehtynyt

Pirkanmaa myi viime vuonna ennätysmäärän majapaikkoja siitä huolimatta, että heikosta ruplan kurssista kärsivien venäläisturistien määrä on vähentynyt.

– Kyselyt siltä suunnalta ovat vähentyneet ihan murto-osaan entisestä, Kauppila kertoo.

Saksalaiset taas vierailevat Suomessa entistä useammin. Puukan mukaan lomailijoiden liikkeisiin vaikuttavat vahvasti lentoreitit.

– Saavutettavuus on hyvin tärkeää. On ollut selvästi nähtävissä se, että kun on tarjontaa, on myös kysyntää.

– Ryanairin reittien supistaminen tietysti näkyy meillä, sitä ei käy kieltäminen. Toisaalta SAS lentää esimerkiksi Tukholmaan, josta on hyvät yhteydet Eurooppaan ja muille mantereille myös, Puukka toteaa.

Muumimuseo Mansen vetonaulaksi

Puukka markkinoisi Suomea ulkomaalaisille luonto edellä. Hän uskoo järvien, hiljaisuuden ja rauhan vetoavan suurkaupunkien asukkaisiin.

Japanilaisia kannattaa kuitenkin kosiskella kulttuurin keinoin.

– Mainostamme parhaillaan Japanissa Muumimuseota, joka avataan ensi vuonna Tampere-talossa. Japanilaiset ovat kovin innostuneita muumeista, Puukka kertoo.

– Meillekin on iso aluevaltaus, kun Muumimuseo saa niin hienot tilat.