1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

SPR tarjoaa soppaa ja suojaa – mutta ei suostu kyttäämään turvapaikanhakijoita

Suomen Punainen Risti ei halua hoidettavakseen maasta poistettavien turvapaikanhakijoiden palautuskeskuksia.

turvapaikanhakijat
Oulussa Toppilassa useat SPR:n vapaaehtoiset pakkaavat ja jakavat ruoka-apua.

Suomen Punainen Risti ei halua valvoa maasta pakolla poistettavia turvapaikanhakijoita. SPR:n mielestä sen tehtävä on auttaa turvapaikanhakijoita, ei hoitaa viranomaisille kuuluvia tehtäviä. Sisäministeriö valmistelee palautuskeskusten perustamista ja katsoo, että niitä voitaisiin tarvittaessa perustaa erikseen nimettäviin vastaanottokeskuksiin.

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo, että turvapaikanhakijoiden valvonta ei sovi vapaaehtoisten ja järjestöjen tehtäväksi.

– Autamme mielellään ihmisten hyvinvointiin liittyvissä asioissa, mutta tällainen valtaan ja rajoittamiseen liittyvä tehtävä on viranomaistehtävä.

SPR hoitaa vapaaehtoisia palveluja

Pakolla palautettavien keskus voisi kuitenkin sijoittua SPR:n vastaanottokeskuksen naapuriin, jolloin voidaan antaa apua lähtöä odottaville.

Kaikki kontrolliin liittyvät tehtävät on meidän käsityksen mukaan viranomaisten hoidettavia.

Kalle Löövi

– Jos meillä on vastaanottokeskus, jossa Punainen Risti pyörittää toimintaa, niin se on sitten Punaisen Ristin vastaanottokeskus. Jos sen rinnalla on toinen, joka on tällainen palautusyksikkö, niin me pystytään tuottamaan sinne ihmisiä palvelevia toimintoja siitä naapurista. Mutta kaikki tähän kontrolliin liittyvät tehtävät on silloin meidän käsityksen mukaan viranomaisten hoidettavia.

SPR on jo kertonut kantansa Maahanmuuttovirastolle.

Palautukset hoidettava ihmisarvoa kunnioittaen

Maasta pakolla poistettavien määrä nousee syksyllä, kun kaikki viime vuonna turvapaikkahakemuksen jättäneet ovat saaneet päätökset Maahanmuuttovirastolta.

Kalle Löövi arvioi, että suuremmista määristä huolimatta maasta poistaminen sujuu samoin kuin aiemmikin, eikä asiasta kannata tehdä suurta numeroa.

– Jos me ruvetaan kovasti siitä vouhottamaan ja nostamaan siitä kärjistävää keskustelua Suomessa, niin varmaan saadaan jotain pahaa aikaiseksi.

Jos me ruvetaan vouhottamaan ja nostamaan kärjistävää keskustelua, niin varmaan saadaan jotain pahaa aikaiseksi.

Kalle Löövi

– Mutta jos me tehdään se nimenomaan siten, että se on normaali osa turvapaikanhakuprosessia, ja yksi sen päätöksistä, ja ihmisarvoa kunnioittaen hoidetaan nämä palautukset kotimaihin, niin en usko, että siitä tulee hirveän suurta ongelmaa.

Sisäministeriössä arvioidaan, että pakolla maasta poistettavien kokoaminen yhteen voi aiheuttaa järjestyshäiriöitä, mutta niihin voidaan varautua etukäteen.

Lue seuraavaksi