1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Näkökulma: Kokkolan kaupunginjohtajavalinta – hyvin suunniteltu, mutta nolosti tehty

Kokkolassa kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina kaupunginjohtajaksi Stina Mattilan, joka voitti vastaehdokkaansa Tuomas Ahon yhdellä äänellä. Kaikki oli suunniteltu tarkasti ja prosessi hiottu huolellisesti. Ja kuitenkin: persuilleen meni.

Kuva: Niko Tuikka / Yle

Nolous. Se on ensimmäinen sana, joka tulee mieleen kun puntaroi Kokkolan kaupunginjohtajavaalin lopputulosta. Nolous on myös tunne, joka paistaa ylimpänä valtuutettujen äänistä ja kommenteista.

Juuri näin ei pitänyt käydä. Valtuustoryhmien puheenjohtajien mukaan prosessin laillisuuteen kiinnitettiin joka käänteessä poikkeuksellisen paljon huomiota – prosessin laillisuudesta puhuttiin kuulemma yhtä paljon kuin itse johtajavalinnasta. Prosessista ei kerta kaikkiaan pitänyt löytyä aukkoa, josta hallintovalitus olisi päässyt myöhemmin livahtamaan sisään.

Valtuutetut yli puoluerajojen ovatkin aidosti pahoillaan valtuuston puheenjohtajan Jutta Urpilaisen (sd.) puolesta.

Pitkään näyttikin hyvältä. Luottamusmiehet olivat ylpeitä avoimesta prosessista, jossa jopa kaupunkilaiset päästettiin seuraamaan kaupunginjohtajaehdokkaiden avointa tenttiä.

Kompastus tuli kalkkiviivoilla kun Timo Pajunpää (ps.) käveli valtuuston ovesta sisään. Varavaltuutetun mandaattia hänellä ei ole, joten kaikki kokouksessa tehdyt päätökset menevät uusiksi.

Viimeiset laillisuustarkastukset tehtiin vielä kokouksen alla. Yksi onneton yhteensattuma oli kaupunginlakimies Ben Weizmannin ulkomaanmatka. Hän oli varannut jalkapalloreissun kuukausia aiemmin – ennen kuin oli tiedossa, että valtuusto pitää ylimääräisen kokouksen, jossa valitaan uusi kaupunginjohtaja.

Weizmannin sijaisena valtuuston sihteerinä toimi kehittämispäällikkö Jussi Järvenpää. Kuin vakuudeksi lehtereille kutsuttiin lakimiestaustainen kaupungin hankintapäällikkö Antti Tieva, joka seurasikin kokousta kassi lakikirjoja täynnä.

Jalkapallo pyörittää tunnetusti maailmaa, näköjään myös Kokkolan kaupunginjohtajan valintaa.

Ikuiseksi arvoitukseksi jää se, olisiko valtuuston kokouksessa normaalisti sihteerinä toiminut Ben Weizmann huomannut yllättävän tilanteen.

Valinta täysin auki

Uudelta kaupunginjohtajaäänestykseltä vältyttäisiin, jos puheenjohtaja esittäisi, että Mattila valitaan yksimielisesti kaupunginjohtajaksi. Eri puolueiden ryhmäjohtajat eivät tähän usko. Joillekin se sopisi, mutta tuskinpa kaikille valtuutetuille. Tilanne voisi olla eri, jos ratkaiseva äänestys olisi päättynyt esimerkiksi 31–20. Yhden äänen erolla yksimielisyyttä tuskin lähdetään tavoittelemaan.

Toisekseen joitakin ryhmäjohtajia askarruttaa, täyttäisikö yksimielinen valinta varmasti laillisuuskriteerit. Kaupunginlakimies saakin kahlata nyt läpi kaikki korkeimman hallinto-oikeuden ennakkoratkaisut tämänkaltaisista asioista.

Seuraavassa kokouksessa on tilanne jälleen eri jo valtuuston kokonpanonkin osalta. Viime maanantaina ainoastaan kaksi varsinaista valtuutettua oli kokouksesta pois, mutta esimerkiksi joulukuussa tämän vuoden veroprosenttia oli päättämässä kuusi varavaltuutettua.

Kohun keskellä olevan perussuomalaisten ryhmässä tiedetään olevan kannatusta sekä Tuomas Aholle että Stina Mattilalle.

Maanantaina Tuomas Ahoa ratkaisevalla kierroksella äänestäneistä joku saattaa uusintaäänestyksessä kääntyä Mattilan leiriin, jos kokee tilanteen epäoikeudenmukaiseksi Mattilan kannalta. Tämä on hyvinkin mahdollista, koska valtuutetut ovat kehuneet kaikkia ehdokkaita hyviksi ja korostaneet voivansa elää jokaisen vaihtoehdon kanssa.

Valtuutetut muistuttavat myös pelin mahdollisuudesta. Nyt tiedetään jo melko tarkasti, ketkä kannattivat ketäkin. Tämä saattaa avata ovia taktikoinnille eli jotkut lyöttäytyvät ensimmäisellä kierroksella "väärään leiriin" pudottaakseen itselleen epämieluisimman ehdokkaan pois toiselta kierrokselta. Tämä olisi onnettomin vaihtoehto nolossa sopassa.

Peli muuttuisi myös täysin, jos Aho tai Sabah Samaletdin vetäisi hakemuksensa pois.

Edustajien kelpoisuus puolueiden vastuulla

Timo Pajunpää osallistui kokoukseen varmasti hyvässä uskossa siihen, että hän on laillinen varavaltuutettu. Mutta miehen edustuskelpoisuudesta ei ole kahta sanaa. Lakitekstiä moititaan usein monimutkaiseksi, mutta tässä tapauksessa se on harvinaisen selvää: "Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle."

Valtuuston pöytäkirjoissa ei ole merkintää, että Toni Rautiolle, jonka tilalle varavaltuutuksi Pajunpää luuli nousseensa, olisi myönnetty eroa tai Pajunpää olisi nimetty varavaltuutetuksi. Muista luottamustehtävistä Rautio vapautettiin.

Jalkapallossakin pelaajien edustuskelpoisuus on seuran vastuulla. Perussuomalaisten onkin turhaa vedota Weizmannin kanssa vaihdettuihin sähköpostiviesteihin.

Sotku osoittaa sen, että perussuomalaisten poliittinen kulttuuri on vielä nuorta.

Raution eron jälkeen myös keskusta, SDP ja kokoomus ovat joutuneet vaihtamaan varavaltuutetujaan. Vanhat puolueet ovat homman taitaneet. Heidän vaihdokset ovat olleet esillä keskusvaalilautakunnassa, kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa. Jossain vaiheessa olisi perussuomalaistenkin herätyskellon pitänyt soida ja ryhmän hankkia Pajunpäälle kelpoisuus toimia varavaltuutettuna.

Vs. kaupunginjohtaja Timo Mämmi kiteytti sopan pitkän kuntakokemuksen tuomalla syvällä rintaäänellä: "Tämä on kunnallista elämää ja näitä sattuu".

Lohdutukseksi Kokkolan kaupungille – sattuu sitä viheriöilläkin. Hallitseva Suomen mestari SJK juoksutti Veikkausliigan otteluun peräti kuusi edustuskelvotonta pelaajaa ja menetti sen vuoksi sarjapisteensä