Lainoittajien pyyntö Kreikalle: Vielä vähän lisää, ja saatte rahanne

Kreikka ei saanut uudistuksia valmiiksi syksyksi, jouluksi eikä pääsiäiseksi, mutta vappu näyttää mahdolliselta.

Ulkomaat
Alexander Stubb, Belgian valtiovarainministeri John Robert Overtveldt, euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem ja Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos keskustelevat.
Alexander Stubb, Belgian valtiovarainministeri John Robert Overtveldt, euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem ja Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos keskustelivat kokoustauolla Amsterdamissa perjantaina.Bart Maat / EPA

Kreikan ja lainoittajien neuvotteluita käydään tällä hetkellä yllättäen ilman hampaiden kiristelyä.

Euromaiden valtiovarainministerit kertoivat Amsterdamissa kokouksensa jälkeen, että ollaan lähellä hetkeä, jolloin Kreikka saisi seuraavan lainaeränsä.

Väliarvio, jonka jälkeen rahat voidaan panna Kreikan tilille, on melkein valmis. Se on uutinen. Alun perin sen piti valmistua viime syksynä, sitten katolisten pääsiäiseksi, sitten ortodoksien pääsiäiseksi – mutta nyt se saattaa valmistua vapuksi.

Nyt Kreikalta kuitenkin pyydetään liutaa uusia uudistusehdotuksia. Kansainvälinen valuuttarahasto ja EU-komissio ovat erimielisiä siitä, kuinka jyrkkään nousuun Kreikan talous kääntyy jo päätetyillä uudistuksilla.

- Tekeekö Kreikka tarpeeksi vahvoja uudistuksia. IMF on sitä mieltä että ei tee, ja komissio on sitä mieltä että tekee, valtiovarainministeri Alexander Stubb ( kok.) kuvailee.

Siksi Kreikan pitäisi nyt nopeasti esittää uudistuksia, joilla saataisiin taloudesta lisää tehoja irti – parin prosentin verran bruttokansantuotteesta. Ne toteutettaisiin vain, jos jo päätetyt eivät riitä.

Ei velan leikkaamista, vain pientä säätöä

Kun ehdolliset uudistukset on sovittu, voitaisiin keskustella velan hienosäädöstä. Näistä voitaisiin päättää ylimääräisessä kokouksessa ensi viikolla.

- Toivottavasti tapaamme torstaina, saamme palat kasaan ja pääsemme poliittiseen sopimukseen, joka olisi tärkeä Kreikalle ja euroalueelle, euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoi.

Velan määrää ei kuitenkaan leikata, sanoo Suomen Stubb.

- Jos ensimmäinen väliarvio pon hyväksytty ja todennettu, että Kreikka on tehnyt ne asiat joista on sovittu, sen jälkeen voidaan keskustella mm. korkotasosta tai velanmaksuajoista. Mutta täytyy olla ihan selkeä marssijärjestys - leikkauksista kukaan ei ole puhunut, Stubb sanoo

Korkotasoa ja velanmaksuaikoja veivaamalla taattaisiin, että Kreikan velanhoitokulut eivät ylitä 15 prosenttia bkt:sta minään vuonna.

Euroopan mielestä näillä toimilla taataan, että Kreikka pystyy selviämään veloistaan. Kansainvälinen valuuttarahasto toivoo yhän velan määrän leikkaamista.