Hyppää sisältöön

Sima pitää valmistaa nyt – ravintolakoulun ohjeilla ensikertalainenkin onnistuu

Kotitekoinen sima valmistuu vapuksi, kun sen tekee nyt. Ravintolakoulu Perhon neuvoilla perinteinen sima onnistuu aloittelijankin keittiössä. Kokeneemmat simanvalmistajat voivat kokeilla uusia mausteita.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kun siman valmistaa tänä viikonloppuna, juoma ehtii tarjolle vappupöytään. Ravintolakoulun yhteydessä toimivan Ravintola Perhon vuoromestari Jukka Poméll kannustaa kotitekoisen siman valmistukseen.

– Oma mielipiteeni on, ettei kaupasta saatavaa simaa saisi edes simaksi kutsua. En ole koskaan törmännyt sellaiseen, joka maistuisi perinteiseltä simalta. Kannattaa todellakin tehdä se itse, Poméll sanoo.

Jos simanvalmistus ei ole kovin tuttua puuhaa, Poméll neuvoo varmistamaan, että kaikki välineet ovat valmiina ennen aloittamista. Aloittelijalta unohtuu monesti esimerkiksi pullotuksessa tarvittava suppilo. Pullojen ja työvälineiden täytyy myös olla täysin puhtaita.

– Jos käyttää esimerkiksi edellisen vapun simapulloja, ne kannattaa höyryttää tai keittää tosi kuumiksi, että saadaan kaikki bakteerit pois.

Poméll itse käyttää simanvalmistuksessa muovipulloja.

– Jos lasipullon täyttää liian täyteen ja laittaa korkin liian kireälle, pullo saattaa räjähtää. Muovipullosta näkee, jos se lähtee pullistumaan. Silloin se on liian täysi ja osa simasta kannattaa siirtää toiseen pulloon.

Simasta tulee maukasta, kun raaka-aineet ovat hyviä. Perhon vuoromestari suosii simassa luomusitruunoita.

– Kun käyttää luomusitruunaa, kuoresta ei tule siman sekaan haitallisia myrkkyjä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

SIMAN VALMISTUS* Pese sitruunat. Raasta kuoret ja purista mehu. * Laita fariinisokeri, suola, sitruunamehu ja sitruunan kuoret muoviämpäriin.* Keitä puolet vedestä kiehuvaksi ja kaada ämpäriin. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedet ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.* Sekoita hiiva pieneen määrään vettä. Lisää hiiva-vesiseos ämpäriin ja sekoita. * Anna käydä huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin 24 tuntia. * Lisää pullojen pohjalle rusinoita oman maun mukaan. * Siivilöi sima, ja kaada se suppilon avulla pulloihin. Sulje pullot korkeilla. Pulloihin kertyy käymisessä painetta, joten älä kierrä korkkeja liian tiukalle.* Siirrä pullot tekeytymään jääkaappiin. Sima on valmista noin viiden vuorokauden kuluttua.

Simassa yhdistyvät sitruunan ja fariinisokerin maut. Jos sitruunaa laittaa liikaa, fariinisokerin paahteisuus ei pääse esiin. Hiivaa ei puolestaan kannata lisätä simaan liian reippaasti, sillä runsaasta hiivasta saa helposti vatsansa kipeäksi. Hiivaa ei myöskään saa laittaa liian kuumaan veteen, sillä silloin se ei lähde käymään. Jukka Poméll suosittelee lisäämään simaan myös ripauksen suolaa.

– Sillä saadaan poistettua simasta veden maku. Suola tuo maut paremmin esille.

Jos haluaa vaihtelua, simaa voi muokata mausteilla. Esimerkiksi hunaja on alunperin kuulunut simaan ja korvannut sokeria. Jos pitää greipin mausta, sitä voi lisätä joukkoon. Omaan simaansa Poméll on kokeillut inkivääriä.

Ravintola Perhon vuoromestari toivoo niin siman kuin muidenkin perinteisten herkkujen valmistustaidon säilyvän perheissä.

– Mielestäni olisi tärkeää, että näitä perinteisiä herkkuja yritettäisiin valmistaa juhlapäivinä. Että perinteitä saataisiin jaettua tulevaisuudessa uusille sukupolvillemme ja ettei kaikesta tulisi vain isojen tehtaiden tekemää, Jukka Poméll sanoo.