Pietarsaaren lukiot ja yhteiselämä – molemmat hyötyvät

Pietarsaaren lukion ja Jakobstads Gymnasiumin 400 opiskelijalla on takanaan nyt 2,5 vuotta samassa rakennuksessa, ja molemmat lukiot haluavat jatkaa järjestelyä. Väliaikaisratkaisu jatkuu ainakin toistaiseksi. Rehtori Hannu Sulkakosken mukaan järjestelyn hyödyt ylittävät selvästi haitat.

lukio
Petra Haavisto / YLE

Rehtori Hannu Sulkosken mukaan kaupungin päätös muutosta yhteen tuli aikoinaan yllättäen ja valmisteluaika jäi lyhyeksi.

– Nyt kahden täyden vuoden jälkeen, kolmatta vuotta kun eletään, olen sitä mieltä, että molemmat lukiot ovat hyötyneet erittäin paljon tästä ratkaisusta. Mitä pidemmälle päästään, sitä enemmän löydetään hyviä yhteistyömuotoja.

Kaupunki on tehnyt päätöksen, että suomenkielinen lukio toimii toistaiseksi gymnasiumin rakennuksessa.

– Tämä toistaiseksi on aika tyydyttävä tilanne, kun aluksi oli vuosi kerrallaan ja sitten tuli jatkovuosi. Määritelmä tarkoittaa mielestäni hyvinkin pitkäaikaista ratkaisua. Toivon, että näin tulee tapahtumaan.

Mitä pidemmälle päästään, sitä enemmän löydetään hyviä yhteistyömuotoja.

Yhteistyö auttaa arjen koulutyössä, lukiot pystyvät järjestämään yhteisiä kursseja ja oppilaat saavat täydentää omia valintojaan toisesta lukiosta.

Yksi käytännön hyöty näkyy kielten opiskelussa. Jos lukiot yrittäisivät saada yksin ryhmiän lyhyiden kielten, saksan, ranskan ja venäjän, opetukseen, se ei onnistuisi. Yhdistämällä molempien ryhmät opetus saadaan käyntiin.

Sulkakoski kirjaa plussapuolelle myös kaikenlaisen yhteistoiminnan.

– Yhteisenä pidetyt erilaiset juhlat ja tapahtumat ovat olleet oppilaiden mielieeen. Oppilaat ovatkin suhtautuneet aikuisia avoimemmin mielin tilanteeseen.

Ensimmäisen vuoden aikana rasitti kysymys tiloista, nyt niiden hyötykäyttö on Sulkakosken arvion mukaan parempaa.

– Jos oppilasmäärä kasvaa molemmissa lukioissa, silloin joudutaan miettimään tilakysymystä uudelleen. Nyt tilaa on juuri ja juuri riittävästi.

Rehtori Hannu Sullkakosken mukaan kustannussäästöt olivat ensimmäisenä vuonna selkeästi laskettavissa.

– Kun kiinteistöäkustannukset jäivät pois, kaupunki säästi 570 000 euroa. Nyt summa ei enää näy kirjapidossa, mutta sama summahan vuositasolla säästyy edelleen.

Sulkakoski kertoo, että lukioratkaisu herättää kiinnostusta muuallakin kaksikielisillä paikkakunnilla. Viimeksi koululla ovat vierailleet Paraisten suomen- ja ruotsikielisen koulutoimen edustajat.