YK-komissaari: Thaimaan juntan ajama perustuslaki vakiinnuttaisi sotilasvallan

Thaimaassa on määrä äänestää kesällä uudesta perustuslaista. Toissa keväänä vallan kaapannut sotilasjuntta on kuitenkin kieltänyt keskustelemasta lakiluonnoksesta kymmenvuotisen vankeusrangaistuksen uhalla.

Ulkomaat
Kolme aseistettua, kypäräpäistä sotilasta marssiin kesäasuisten turistien joukon halki.
Sotilaat partioivat turistien keskellä Thaimaan pääkaupungin Bangkokin keskustassa.Mark C. Cristino / EPA

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein kehottaa Thaimaan sotilashallitusta helpottamaan sananvapauden rajoituksia. Sotilaat kaappasivat vallan pian kaksi vuotta sitten, kun Thaimaan pitkään kuohuntaan ei ollut löytynyt poliittista sopua.

Erityisen tärkeää on, että thaimaalaiset pääsevät keskustelemaan vapaasti uudesta perustuslakiluonnoksesta, Zeid sanoo. Laista on määrä järjestää kansanäänestys elokuussa.

Thaimaan kuningas allekirjoitti perjantaina lain, jolla juntta kieltää kampanjoinnin perustuslakiäänestyksen alla. Löyhän muotoilun perusteella on tulkittavissa, että kaikki luonnosta koskevat kannanotot ovat kiellettyjä. Lain rikkomisesta uhkaa kymmenen vuoden vankeusrangaistus.

– Avoin ja elävä keskustelu luonnoksesta edistäisi kansallista yhtenäisyyttä ja vahvistaisi lain hyväksyntää. Se olisi tärkeä askel kestävän demokratian luomiseksi, Zeid sanoi lausunnossaan.

Sotilaiden pidätysvaltaa lisättiin viime kuussa

Sotilashallinnon ajama perustuslakiuudistus vakiinnuttaisi armeijan aseman lakien laadinnassa ja valvonnassa, Zeid sanoo.

Vallankaappauksen jälkeen poliittiset kokoontumiset kiellettiin ja tiedotusvälineitä alettiin sensuroida. Juntta on sittemmin myös lisännyt sotilaiden ja puolisotilaallisten joukkojen valtuuksia.

Viime kuussa niille annettiin lupa kotietsintöihin, takavarikkoihin sekä rahaliikenteen ja matkustamisen estämiseen. Samalla sallittiin ihmisten pidättäminen viikoksi ilman erillistä lupaa tai oikeutta puolustukseen.

Thaimaassa myös tuomitaan junttaa arvostelevia toisinajattelijoita sotilastuomioistuimissa, mitä Zeid myös arvostelee ja vaatii siviileille siviilioikeudenkäyntejä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP