Hyppää sisältöön

Suomi ja yli 165 muuta maata allekirjoittivat historiallisen ilmastosopimuksen

Mikään kansainvälinen sopimus ei ole saanut yhden päivän aikana yhtä monen maan sinettiä. Seuraava askel on, että allekirjoittajamaat sisällyttävät lupauksensa osaksi lainsäädäntöään.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry allekirjoitti sopimuksen lapsenlapsensa Isabelle Dobbs-Higginson sylissään. Kuva: Andrew Gombert / EPA

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on Suomen edustajana allekirjoittanut historiallisena pidetyn Pariisin ilmastosopimuksen. Kaikkiaan yli 165 maata allekirjoitti sopimuksen perjantaina YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin isännöimässä tilaisuudessa YK:n päämajassa New Yorkissa.

Näin monen maan edustajien nimiä ei koskaan ennen ole saatu mihinkään sopimukseen yhden päivän aikana. Allekirjoittajien joukossa oli niin valtionpäämiehiä kuin pääministereitä. 

– Olin joulukuussa mukana neuvottelemassa Pariisin sopimusta ja todistamassa käännettä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. New Yorkissa oli hienoa huomata, että Pariisin henki kantaa yhä ja näin monella maalla on vahva tahto sopimuksen toimeenpanemiseksi, Tiilikainen sanoo.

Pienet saarivaltiot ottivat jo seuraavan askeleen

Pariisin sopimus astuu voimaan, kun sen on ratifioinut eli saattanut osaksi omaa lainsäädäntöään vähintään 55 maata, joiden osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on vähintään 55 prosenttia.

New Yorkin allekirjoitustilaisuuden yhteydessä 13 maata ratifioi sopimuksen saman tien ja korosti samalla sopimuksen toimeenpanon kiireellisyyttä. Ne olivat pääasiassa pieniä saarivaltioita.

– On tärkeää, että Yhdysvallat ja Kiina ratifioisivat sopimuksen etujoukoissa ja jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Myös EU:n kannattaa edetä ratifioinnissa ripeästi, Tiilikainen sanoo.

Hän korostaa, että se vaatii selvyyttä EU:n oman ilmastopaketin päälinjoista, jotta jäsenmaat tietävät, mitä ratifioivat. EU:n komission ehdotusta vuoteen 2030 ulottuvasta ilmastopaketista odotetaan kesällä.

Suomi odottaa markkinoita metsäosaamiselleen

Pariisin sopimus edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen ja hiilinielujen tasapainottamista vuosisadan loppupuoliskolla.

Niinpä metsien merkitys ilmastopolitiikan toimeenpanossa kasvaa, Tiilikainen sanoi ja ennakoi samalla vientimahdollisuuksia suomalaiselle metsäosaamiselle.

– Maailmalla tunnustetaan metsien merkitys ja myös Suomen erityisosaaminen metsäasioissa. New Yorkissa käymissäni kahdenvälisissä keskusteluissa Brasilian ja Kolumbian ministereiden kanssa molemmat nostivat metsät esille.

Suomelta toivottiin yhteistyötä muun muassa metsävarojen inventoinnissa ja metsänhoidossa, Tiilikainen kertoo.