1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Kiinan halpateräs ajoi SSAB:n käymään omistajiensa kukkarolla

Rautaruukin kanssa yhdistynyt ruotsalainen teräsyhtiö SSAB järjestää 550 miljoonan euron merkintäannin eli hakee omistajiltaan ison kasan rahaa. Kaiken takana on halpa kiinalainen teräs, joka työntyy markkinoille pilaamaan kaikkien muiden bisnekset, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Jari Järvinen.

talous
Teräsrullia.
Teräsrullia SSAB:n Borlängen tehtaalla. Jari Järvinen / Yle

SSAB tekee tappiota, ja teräksen tekeminen on äärimmäisen vaikea laji nykymarkkinoilla. Kiinan terästehtaat työntävät valtion tuella järjettömät määrät ylituotantoa Euroopan markkinoille.

Toinen syy SSAB:n tappiollisuuteen löytyy Euroopan heikosta rakentamisesta.

SSAB tarvitsee lisää rahaa, jotta se pystyisi kehittämään toimintaansa haluttuun suuntaan. Yhtiö on jo tehnyt mittavia investointeja, mutta lisää tarvitaan - jos ei heti niin tulevaisuudessa.

Puolen miljardin euron antirahoilla voisi tehdä vaikkapa uuden yritysoston tai laittaa koneita parempaan kuntoon. Toisaalta kumpaankaan SSAB:lla ei taida olla suurta tarvetta, sillä molempia on jo tehty. Rautaruukin ja SSAB:n yhdistyminen on ulkopuolistenkin arvioiden mukaan edennyt hyvin.

Kiinalainen halpateräs ahdistaa muita yhtiöitä vielä pitkään. Kun EU eikä kukaan muukaan saa Kiinan halpatuontia kuriin, SSAB:n on pakko varautua tulemaan toimeen omillaan.

Omistajilta kerättävillä rahoilla SSAB saa painettua velkataakkansa huomattavasti keveämmäksi. Se taas antaa paremmat mahdollisuudet keskittyä tekemään parempaa terästä. Edellyttäen toki, ettei tehdä suuria munauksia.

Kiinan halpateräs voi siis olla SSAB:lle jopa mahdollisuus. Erikoisteräkseen keskittymällä voi löytyä lisää maksavia asiakkaita eikä kiinalaisista tarvitse murehtia.

Mutta mitä merkintäetuoikeus-osakeanti oikein tarkoittaa? Merkintäanti tarkoittaa sitä, että yritys tarjoaa omistajilleen ostaa lisää firman osakkeita edulliseen hintaan.

SSAB:n suuret omistajat kuten Suomen valtion Solidium ovat jo luvanneet osallistua antiin. Solidiumin kukkarosta heltiää SSAB:lle noin 100 miljoonaa euroa.

SSAB ei ole niin suurissa vaikeuksissa, että se olisi pelastettava osakeantirahojen avulla. Silti suurten omistajien on käytännössä pakko ottaa osaa antiin.

Muuten yhtiöltä katoaisivat uskottavuus ja muut sijoittajat. Sen jälkeen katoaisivat asiakkaat ja työpaikat.

Lue seuraavaksi