Jokipiin kylässä on tehty kenkiä jo sata vuotta – tuotekehitys pitää kengänvalmistajan pinnalla

Jalasjärven Jokipiin kylässä on tehty kenkiä sata vuotta. Lauantainakin tehdään, sillä Suomen vanhin kengänvalmistaja Jalas avaa tehtaansa ovet yleisölle ja nykypäivän suutarit esittelevät taitojaan.

talous
Ejendals on kehittänyt kenkävalmistaja Jalaksen tehtaalla automaatiota. Laatua varmistavat tuotanto- ja varastopäällikkö Juha Pentinmäki ja myyntijohtaja Ken Löfgren.
Ejendals on kehittänyt kenkävalmistaja Jalaksen tehtaalla automaatiota. Laatua varmistavat tuotanto- ja varastopäällikkö Juha Pentinmäki ja myyntijohtaja Ken Löfgren.Päivi Rautanen/Yle

Jalasjärven Jokipiissä on tehty kenkiä samalla paikalla sata vuotta. Ensimmäiset reilut 90 vuotta Viljanmaan perhe neljässä sukupolvessa valmisti kenkiä. Vuonna 2008 Jalas siirtyi osaksi ruotsalaista Ejendals-konsernia.

Jokipiissä on vuosien saatossa valmistettu muun muassa lapikkaita, pieksuja, hiihtomonoja, mokkasiineja, talvikenkiä, urheilujalkineita ja maineikkaita mäkihyppykenkiä. Nykyään satavuotias Jalas keskittyy turva- ja työjalkineisiin, joita tarvitaan niin teollisuudessa, rakennuksilla kuin palvelualoillakin. Jalaksen tie kohti turva- ja työjalkineita alkoi jo vuonna 1984, kun Urho Viljanmaa Oy osti Aaltosen turvakenkä- ja urheilujalkinetuotannon.

Kengänvalmistus on monivaiheinen prosessi, mutta ennen kuin ensimmäistäkään neulosta ommellaan tai pohjaa valetaan, takana on pitkä suunnittelu ja testaus.

– Kaikkein tärkeintä on tuotekehitys. Asiakkaat kysyvät ensimmäisenä, mitä uutta meillä on tarjota. Vuodessa markkinoille tulee 3-4 uutta mallia ja olemassa olevia päivitetään, Ejendals Suomen myyntijohtaja Ken Löfgren arvioi.

Ari Mäntyharjun ja Tomi Hietikon lestauspisteeltä kengät lähtevät valuun.
Ari Mäntyharjun ja Tomi Hietikon lestauspisteeltä kengät lähtevät valuun.Päivi Rautanen/Yle

Armeija ja Ruotsin poliisi kengitettynä

Suomen vanhimman kengänvalmistaja suurin kilpailija ei tule ulkomailta, vaan yllättävän läheltä. Se on toinen pohjalainen kengänvalmistaja, Sievin Jalkine. Esimerkiksi puolustusvoimain suuret kenkätilaukset ovat napsahtaneet ikään kuin vuoron perään Jalasjärvelle ja Sieviin. Tällä erää taistelijan jalkineita tehdään Jalasjärvellä.

– Armeijalle pitää olla toimitettuna kesäkuun loppuun mennessä 32 900 paria jalkineita. Tällainen tarjouskilpailuvoitto tulee tietysti normaalin tekemisen päälle, joten tuotannossa tehdään nyt töitä kahdessa-kolmessa vuorossa, Jalaksen myyntijohtaja myhäilee.

Suomen armeijan lisäksi Jalas pitää tällä hetkellä kengissä muun muassa Ruotsin poliisin. Jalas on omilla tuotteillaan Ruotsissa markkinajohtaja. Ken Löfgrenin mukaan suurin osa eli noin 80 prosenttia Jalaksen tuotannosta menee vientiin Länsi- ja Keski-Eurooppaan ja Venäjälle.

Kuinka pitkälle Jalas-kenkien valmistus on Jokipiissä työskentelevän henkilökunnan käsissä? Kuinka paljon tulee ulkoa?

– Suurin osa jalkinetuotannosta tapahtuu Jokipiissä. Mutta jos on tarvetta, myynnin huippujen tasaamiseksi meille tulee myös jonkin verran jalkinetta ulkomailta, Ken Löfgren vastaa.

Kenkien valmistuksen lomassa Jalaksella on sormensa pelissä emoyhtiön tapaan myös suojakäsinebisneksessä.

– Varsinaista käsineiden valmistusta ei ole täällä Jokipiissä, mutta me valmistamme protoja eli malleja, joiden perusteella olemme yhteydessä alihankkijoihin, jotka sitten valmistavat ne tuotteet meille, Ken Löfgren selvittää.

Ejendals on investoinut Jokipiihin

Jalas on ollut ja on edelleen perheyritys. Viljanmaan perhe perusti ja omisti yrityksen yli 90 vuoden ajan. Viljanmaat myivät Jalaksen vajaa kymmenen vuotta sitten ruotsalaiselle perheyritykselle Ejendalsille, joka tunnetaan myös turvatuotteistaan. Ken Löfgrenin mukaan uusi omistaja on kehittänyt merkittävästi Jalaksen toimintaa.

– Viime lähivuosien aikana Ejendals on investoinut Jokipiihin yli neljä miljoonaa euroa muun muassa työ- ja tuotantotiloihin ja automaatioon.

Satavuotissyntymäpäivää juhlitaan kasvun tunnelmissa, vaikka alkuvuodesta 2015 yhtiö joutui vähentämään väkeään.

– Vastoin kaikkia odotuksia vuonna 2015 myynti kasvoi Suomessa neljä prosenttia ja koko Ejendals-konsernissa 10-15 prosentin luokkaa riippuen kohdemaasta. Myös alkanut vuosi näyttää kasvun suhteen lupaavalta, Ejendals Suomen myyntijohtaja Ken Löfgren selvittää.

Harvinainen kurkistus tehtaaseen

Jalas on juhlinut perjantaipäivän asiakkaidensa kanssa. Lauantaina illalla on vuorossa henkilökuntajuhla. Sitä ennen moni suutari suuntaa lauantaipäivän (23.4.) kunniaksi töihin, sillä Jalas on luvannut pitää tehtaan ovet auki kello 10-14 välillä ja kuka vain voi lähteä tutustumaan kengänvalmistukseen opastetuille kierroksille.

– Tämä on harvinainen tilaisuus nähdä nykypäivän kengänvalmistusta, Ken Löfgren toivottaa tervetulleeksi.

– Vaikea arvioida, tuleeko tänne sata, viisi sataa vai tuhat vierasta, aprikoi vieressä tuotanto- ja varastopäällikkö Juha Pentinmäki.