1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Eurooppa aikoo rekisteröidä kaikkien yritysten todelliset omistajat

Unioni haluaa johtaa taistelua veronkiertoa ja rahanpesua vastaan. Perinteisesti avoimuutta vastustaneet maat ovat muuttaneet asennettaan viime kuukausina.

Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem puhui valtiovarainministerien kokouksessa Amsterdamissa perjantaina. Kuva: Bart Maat / EPA

Euroopan maat aikovat perustaa rekisterin, josta pystyisi näkemään yritysten todelliset omistajat. Amsterdamin valtiovarainministerikokouksessa kaikki maat ilmoittivat lähtevänsä mukaan rekisteriin, joka käynnistyy ensin pilottiversiona. Rekisteri olisi Euroopan laajuinen ja täysin julkinen.

- Tämän tyyppistä toimintaa tarvitaan, jotta pystytään kitkemään ne bulvaaniyritykset, jotka toimivat vaikkapa veroparatiiseissa, Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb luonnehtii rekisteriä.

Panama-paperit ja Luxleaks-paljastukset ovat saaneet Euroopan unionin muuttamaan tyyliä. EU-lähteiden mukaan viime kuukausien kokouksissa perinteisesti avoimuutta vastustaneet maat kuten Luxemburg ovat luopuneet jarruttamasta uudistuksia. Eurooppa näyttää haluavan nyt tosissaan kitkeä veronkiertoa ja rahanpesua.

- Mielestäni keskustelun henki oli tänään vahvasti se, että Euroopan on johdettava tätä keskustelua ja päätösten toimeenpanoa, puheenjohtajamaa Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloen sanoi.

Euroopan maat ilmoittivat myös tukevansa EU-komissiota, joka laatii mustan listan veroparatiiseista. Listalle joutuminen likaisi maineen. Listan maita voitaisiin myös rangaista, jos ne eivät suostu tietojen vaihtamiseen.