Yhdysvallat teki kaupat Iranin ydinohjelman raskaasta vedestä

Yhdysvaltain energiaministeriö sanoo haluavansa kannustaa muitakin maita ostamaan Iranilta tuotetta, josta sen on ydinsopimuksen vuoksi luovuttava.

Ulkomaat
Lumisia vuoria vasten kohohoavia ydinlaitoksen torneja
Arakin raskasvesilaitos vuonna 2011 otetussa kuvassa.Hamid Forutan / EPA

Yhdysvaltain energiaministeriö on solminut Iranin kanssa kaupat 32 tonnista niin sanottua raskasta vettä. Se ei ole radioaktiivista, mutta sitä voidaan käyttää hidastimena ydinreaktoreissa.

Ministeriön edustajan mukaan vesi ei Yhdysvalloissa päädy ydinvoimalaan, vaan se myydään yrityksille tutkimustarkoituksiin ja muun kuin ydinteollisuuden tarpeisiin. Ydinreaktorien lisäksi raskaalla vedellä on käyttöä muun muassa puolijohteiden ja kuituoptiikan valmistamisessa.

Perjantaina Wienissä solmitut kaupat, joista ensimmäisenä kertoi Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun) -lehti, ovat tuohduttaneet edustajainhuoneen republikaanisen puhemiehen Paul Ryanin. Hänen mukaansa demokraattihallinto suorastaan rahoittaa Iranin ydinohjelmaa.

Republikaanit epäilevät, ettei Iran todellisuudessa ole luopumassa tavoittelemasta ydinasetta energiaohjelman varjolla.

70 tonnia vielä tarjolla

Viime vuonna solmitun sopimuksen mukaan Iranin on vähennettävä raskaan veden varastojaan joko myymällä, laimentamalla tai hävittämällä. Iran saa pitää toistaiseksi enintään 130 tonnia raskasta vettä. Määrä pienenee 90 tonniin, kuin Arakin ydintutkimuslaitoksen reaktori on uusittu.

Energiaministeriön mukaan Yhdysvallat ei ryhdy Iranin kanta-asiakkaaksi, vaan toivoo kaupan herättävän ostohaluja myös muissa ja siten auttavan täyttämään kansainvälisen ydinsopimuksen tavoitteita.

– Tämä on julistus maailmalle: "Jos haluatte ostaa raskasta vettä Iranista, voitte tehdä sen. Niin on jo tehty. Jopa Yhdysvallat teki niin", sanoo energiaministeri Ernest Moniz.

Iran arvioi, että sillä on myytäväksi vielä 70 tonnia raskasta vettä. Yhdysvallat maksoi omasta ostoksestaan noin 7,6 miljoonaa euroa.

Lähteet: Reuiters, Yle Uutiset