Autot lähtevät yksin ajelulle – Fiat Chrysler kutsuu miljoona autoa korjattaviksi

Autonvalmistaja Fiat Chrysler Automobiles kutsuu yli miljoona autoa tarkastettaviksi ja korjattaviksi automaattivaihteissa havaittujen epäselvyyksien vuoksi.

tekniikka
Yksityiskohta Jeepin logosta.
Joe Raedle / Getty Images / AFP

Fiat Chrysler haluaa selvittää maailmanlaajuisesti 1.1 miljoonan henkilöauton ja katumaasturin automaattivaihteiden kunnon.

Osa autoista on lähtenyt yksin liikkeelle, vaikka kuljettaja on luullut jättäneensä ajoneuvon pysäköintivaihteelle.

Kuljettajat ovat hämääntyneitä, kun auto ilmoittaa vaihteen valinnasta ainoastaan merkkivalolla. Vaihdekepin vetäminen pysäköintivaihteelle ei siten välttämättä riitä. Monet kuljettajat ovat poistuneet autosta huomioimatta lainkaan merkkivalojen merkityksiä.

Fiat Chryslerilla on tiedossaan kaikkiaan 41 tapausta, joissa auton karkaaminen on aiheuttanut loukkaantumisia.

Yhdysvaltain liikenneviranomaiset kertoivat kuitenkin jo helmikuussa, että Yhdysvalloissa autojen vaihteistoista on tehty yli 300 ilmoitusta. Noin 120 tapauksessa kyseessä oli kolari tai törmäys, kun ajoneuvo lähti itsekseen liikkeelle. Monet tapaukset tulivat ilmi uusissa autoissa.

Fiat Chrysler haluaa nyt tehostaa merkkivaloa ja lisätä autojen vaihteistoihin ominaisuuden, joka estää auton liikkumisen tietyissä tilanteissa.

Autonvalmistajan takaisinkutsu koskee vuosimallien 2012-2014 Dodge Chargereita ja vuosien 2014-2015 Chrysler 300 sedaneita. Lisäksi takaisin kutsutaan vuosien 2014-2015 Jeep Grand Cherokeet.

Kaikkiaan takaisinkutsuttavia autoja on Pohjois-Amerikassa noin 850 000, Meksikossa 17 000 ja lähes 250 000 muualla maailmassa.

Lähteet: Reuters